Nina Fjeldheim har representert allmennheten i Pressens Faglige Utvalg i fire perioder.

Ferdig i PFU etter åtte år: – Føles litt brutalt

Nina Fjeldheim mener fartstiden som allmennhetens representant har gitt henne større respekt for mediene, og kanskje særlig de mest tabloide.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg kommer til å savne det veldig. Det føles litt brutalt å takke for seg, særlig etter så lang tid, sier Nina Fjeldheim til Journalisten.

Det er et snaut døgn siden hun gjennomførte det som ble hennes siste møte i Pressens Faglige Utvalg (PFU); når styret for Norsk Presseforbund skal utnevne utvalg for ny toårsperiode i morgen fredag, står Fjeldheim ikke på lista over de innstilte.

Også journalistmedlem Gunnar Kagge og redaktørmedlem Stein Bjøntegård takkes av etter flere perioder i utvalget.

Overraskende strenghet

Gjennom fire perioder – åtte år – har Fjeldheim vært representant for allmennheten i det pressetiske utvalget som behandler klager fra folk som har blitt omtalt i mediene.

– Jeg tenkte rett og slett at det var på tide å slippe noen andre til, sier hun.

Når hun på sparket skal oppsummere inntrykk fra tiden i utvalget, sier Fjeldheim at hun har fått veldig mye større respekt for mediene:

– Og kanskje særlig for de mest tabloide, som ikke alltid folk utenfor mediebransjen tenker de høyeste tankene om. Men noen av de flinkeste folkene er der!

Det var også en øyeåpner at presseetikken er så streng, mener Fjeldheim.

– Det har vært spennende. Særlig imøtegåelse er vi veldig strenge på, det ble jeg litt overrasket over.

Ser bevegelse

Fjeldheim, som til daglig er rektor på ungdsomsskolen Humanistskolen, sier hun har vært opptatt av å fremme synspunktene til det som kan være «underdogs» i møte med mediene: Barn, unge, uerfarne og sårbare kilder.

Selv mener hun å se bevegelse i hvordan PFU og pressen selv håndterer saker om mobbing på skoler eller i barne- og ungdomsmiljøer.

– Jeg ser at det har blitt strengere rundt at man faktisk sjekker opp historien som fortelles, med de som ofte defineres som mobbere. At det ikke bare er skolen som er naturlig part å sjekke med, men faktisk også de som det hevdes at utsetter andre for krenkelser.

Samtidig er Fjeldheim opptatt av at kravene ikke skal bli så strenge at journalister ikke orker å skrive om tematikken.

– Det er viktig at vi ikke setter standarder for mediene som blir umulige å forholde seg til.

– Må ta seg sammen

Fjeldheim er full av lovord om hvordan hun har blitt tatt imot i utvalget, og om de åpne diskusjonene som foregår der.

Om ikke «gøy» er en fullt ut dekkende beskrivelse, er «lærerikt og interessant» kanskje mer treffende, mener hun.

– Det har vært et møte jeg alltid har følt at jeg må komme skikkelig forberedt til, fordi de andre er så flinke at noe annet hadde blitt veldig tydelig. Alle har godt av å være i fora der man må ta seg litt sammen, sier den avtroppende allmennhetsrepresentanten.

Powered by Labrador CMS