Fiskeribladet-redaktør Øystein Hage sendte klage da pressestøtten var enda lavere enn prognosen som kom noen måneder tidligere.

Fikk uforståelig pressestøtte-sum: – Nå i ettertid skjønner vi jo hvorfor

– Litt spesielt at departementet vedtar en forskrift de ikke ser rekkevidden av, sier Fiskeribladet-redaktør Øystein Hage.

Publisert

– Vi skjønte lite da utregningen kom i fjor høst, uttaler Fiskeribladet-redaktør Øystein Hage.

De nye pressestøttereglene som ble innført i januar 2023 gjorde at potten Medietilsynet hadde å dele ut ble sprengt med 20 millioner, kunne Journalisten fortelle i forrige uke.

Løsningen ble en ny regelendring i september 2023.

Det har ikke vært kjent blant alle redaksjonene som årlig søker på og mottar støtten; Fiskeribladets redaktør forteller at noen brikker falt på plass da han leste Journalistens artikkel.

Prøvd å få redegjørelse

Hage uttalte seg til Journalisten om konsekvensene av ny pressestøtteforskrift i juni 2023, da en prognose viste at Fiskeribladet mistet 21 prosent av pressestøtten året før, og skulle få 8,4 millioner i 2023.

Fem måneder senere hadde summen igjen falt, med flere hundre tusen: Fiskeribladet fikk utbetalt 8,05 millioner da pressestøtten var klar i november.

Avisa mente utregningen måtte være feil, og sendte raskt klage. Ti måneder senere, i september 2024, kom svaret om at vedtaket opprettholdes og oversendes klagenemnd.

– Underveis har vi prøvd å få en muntlig redegjørelse på hva som har skjedd, uten å lykkes. På oss kan det nesten virke som om Medietilsynet har hatt problemer med selv å forklare hvorfor utregningen er blitt slik den ble. Nå i ettertid skjønner vi jo hvorfor, skriver Hage i en e-post til Journalisten.

Var umulig å gjennomføre

Uten at Fiskeribladet visste det, hadde altså overgangsregelen som skulle mykgjøre landingen for dem som mistet mest etter ny fordelingsmåte blitt endret i tiden mellom prognosen og utbetalingen.

Medietilsynet oppdaget at den opprinnelige regelen laget et umulig regnestykke; totalsummen ville alltid overgå potten de hadde å dele ut, erkjente avdelingsdirektør Hanne Sekkelsten overfor Journalisten.

– Det viste seg at det var umulig å gjennomføre overgangsbestemmelsen slik denne opprinnelig var utformet, uttalte Sekkelsten.

– Kan ikke se andre muligheter

I løpet av de neste ukene skal Medieklagenemnda behandle klage fra tre Amedia-aviser, der den manglende etterlevelsen av den opprinnelige overgangsregelen er blant klagepunktene.

Amedia-direktør Stig Finslo har uttalt at de mener en tilleggsbevilgning fra regjeringen er på sin plass hvis nemnda gir klagerne medhold, i stedet for at 20 millioner skal hentes fra årets støttepott.

Det støtter Fiskeribladets redaktør:

– Det er jo litt spesielt at departementet vedtar en forskrift de ikke ser rekkevidden av. Slik sett sier vi oss enig med Amedia om at regjeringen burde gitt et ekstra tilskudd for å rette opp skjevheten, avslutter Hage.

I tildelingsbrevet om pressestøtte til Fiskeribladet fra november 2023 siterer tilsynet ordlyden i den endrede overgangsregelen, uten å peke konkret på at den hadde blitt endret kort tid før.

Peker på nye mottakere

Journalisten har spurt tilsynet om kommentar til saken, og hva de gjorde for å kommunisere ut problemene med den opprinnelige overgangsregelen og at den ble endret i september 2023.

– Da vi gikk ut med prognosen for 2023 presiserte vi at den endelige tildelingen kunne bli annerledes enn prognosen for en del av mediene. I prognosen tok vi, slik vi alltid har gjort, forbehold om at tilskuddets størrelse ville endres om det kom inn nye aviser i ordningen. I fjor kom to nye aviser inn i samme kategori som Fiskeribladet. Det ble dermed flere medier som skulle få tilskudd fra samme kategori, og Fiskeribladet og andre aviser i kategorien fikk lavere tilskudd enn det som var oppgitt i prognosen, svarer avdelingsdirektør Hanne Sekkelsten.

Hun legger til:

– Medietilsynet hadde dialog med departementet om utfordringene med overgangsregelen, og i forkant av endringen ble det gjennomført en høring blant bransjeorganisasjonene og aviser som sto utenfor organisasjonene.

Powered by Labrador CMS