Finnmark. Foto: kalevkevad / flickr.com

– Klart noen vil til Finnmark

Gåte at ikke unge sultne journalister vil hit, sier journalist.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Journalister vil heller være arbeidsledige i Oslo enn å sette kursen mot distriktene, sa Finnmarkens redaktør Kari Karsten nylig til Journalisten.

Pendler Oslo-Finnmark

Line Holand mener det er uforståelig at ikke sultne, unge journalister vil hit. Selv hadde hun vært ute av journalistikken og jobbet med kommunikasjon og ledelse i ni år, da hun høsten for to år siden ristet seg løs fra Oslo-gryta, leide ut leiligheten og flyttet til Vadsø for et år.

Nå er hun i sin fjerde økt hos lokalavisa og mener hun har skutt gullfuglen når hun kan kombinere Oslo-livet med eksotiske opplevelser, hyggelige kolleger og nærhet til Russland.

– Man må ikke nødvendigvis flytte til Finnmark å bli her for evig og alltid, men Øst-Finnmark er en utrolig spennende region. Det er en gåte for meg at ikke unge sultne journalister vil hit. Det er så mange muligheter her, spesielt hvis man som meg er nysgjerrig på smeltedigelen mellom russisk, samisk og finsk i regionen; på utenrikspolitikken i nordområdene og gruvedrift som nylig er overtatt av australiere, for å nevne noe, sier hun.

Holand er spesielt opptatt av Norges forhold til Russland, og trives godt med at nabolandet bare er en busstur unna.

Eksotisk ikke nok

Klubbleder i Finnmarken, Geir Forbregd, mener at lønn er en del av årsaken til at avisen har slitt med rekrutteringen.

– Folk har erfart at det ikke er så mye å få her som andre plasser. Vi henger fortsatt etter lønnsutviklingen andre steder. Det er de færreste som flytter for naturens skyld. Vi ligger i bunnsjiktet av alle landets aviser på NJs lønnsstatistikk, sier han

Han forteller at de fikk et lønnssnitt på 309,000 etter lønnsoppgjøret i sommer, men falt under 300,000 igjen etter at noen sluttet og avisen fikk inn nye folk.

Jeg har hørt at det er svært høy turnover hos dere?

– Flere unge, entusiastiske og idealistiske journalister kom hit rett og slett fordi det er eksotisk. De fant fort ut at eksotisk ikke var nok. Når man må flytte seg fra f.eks. fra Risør til Vadsø og får en helt ny utgiftspost, man må anskaffe seg bil for jobben her oppe, er det straks ikke så eksotisk lenger, mener klubblederen.

Samtidig vil ikke Forbregd svartmale ting heller. Han mener det er for dumt hvis folk lar seg skremme av å komme opp til Finnmark av mørketid eller lignende.

– Akkurat nå er det lysere her oppe enn i Oslo. Hvis man har interesse for det som skjer i Nordområdene med Russland, fiskeriene og sånn, så sitter jo vi midt i smørøyet.

(Bildet av Finnmark fra Kalekevads profil på flickr.com, publisert under en Creative Commons Attribution 2.0 generic lisens)

Powered by Labrador CMS