PFU behandlet klage fra ordfører i Nordkapp kommune. Bildet er fra et tidligere møte.

Ingen PFU-støtte til Nordkapp-ordførers klager mot to aviser

Frifant både Finnmarksposten og Finnmark Dagblad.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Da Pressens Faglige Utvag (PFU) behandlet klage mot først Finnmarksposten, så Finnmark Dagblad, begge fra ordfører Jan Olsen i Nordkapp kommune, var de aldri i nærheten av noen fellelse.

Ordføreren sendte klage mot Finnmarksposten etter et innlegg publisert hos avisa, og mente avisa hadde publisert rammende påstander om ham selv og andre i kommuneledelsen uten å sjekke opplysninger eller gi mulighet for samtidig imøtegåelse.

Finnmarksposten gikk fri på alle vurderte punkter.

Løpende debatt

Flere PFU-medlemmer påpekte at det innklagede innlegget var del av en debatt som allerede hadde pågått en stund.

– Man kan ikke kneble en løpende debatt ved alltid å late som man starter fra scratch, uttalte PFU-nestleder Ellen Ophaug under diskusjonen.

– En klassisk «4.15-situasjon», kalte PFU-leder Anne Weider Aasen saken, med henvisning til at innlegget utløste rett til tilsvar i ettertid, ikke samtidig imøtegåelse i forkant.

Klaget inn intervju med tidligere kultursjef

Også Finnmarks Dagblad gikk tydelig fri da klage fra Nordkapp-ordføreren ble tatt opp.

Ordføreren klaget inn avisa etter en artikkel om en arbeidskonflikt i Nordkapp kommune.

Også her handlet klagen blant annet om opplysningskontroll og imøtegåelse, men i denne saken mente ordfører samtidig at avisa hadde forsøkt å presse både ordføreren og kommunedirektøren til å kommentere «personalmessige forhold».

I den vedtatte uttalelsen fra utvalget lyder det blant annet:

«At Finnmark Dagblads journalist skal ha vært pågående på epost i et forsøk på å få ytterligere svar, utgjør ikke et brudd på god presseskikk, men var tvert imot godt innenfor det som må aksepteres i kontakten mellom pressen og maktpersoner. PFU minner for øvrig om siste setning i VVP 4.14: 'Debatt, kritikk og nyhetsformidling må ikke hindres ved at parter ikke er villig til å uttale seg (…)'. »

Powered by Labrador CMS