Et innlegg publisert hos både Dagbladet og Bergens Tidende viste seg å ha likhetstrekk med en gjenganger på sosiale medier.

Flere aviser publiserte viralt Facebook-innlegg: Har likhetstrekk med amerikansk «kjedebrev»

Nå har BT og Dagbladet merket innlegg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

«Kjære Coop, Meny, Bunnpris, Rema 1000, Ikea og alle andre butikker med selvbetjeningskasser», er inngangen på et innlegg publisert hos både Dagbladet og Bergens Tidende mandag denne uka.

I innlegget går artikkelforfatteren ut mot dagligvarebutikkenes stadig mer utbredte bruk av selvbetjeningskasser, og forteller blant annet at en ansatt roper «hei, du!» mens han er på vei mot utgangen etter handelen:

«Jeg holder kvitteringen min over hodet og går videre. Enten så får dere stole på at jeg bruker selvbetjeningskassen, eller så får dere ta i bruk vanlig kassesystem igjen», fortelles det i innlegget, som først var et Facebook-innlegg med nær 14.000 delinger.

Likhetstrekk

Men deler av fortellingen og poengene har likheter med en engelskspråklig tekst som har blitt mye delt på sosiale medier over tid.

«I heard her saying 'Umm - excuse me' as I kept walking and raised the receipt above my head, leaving the store. You can either trust me to do self-checkout, or you can put your cashiers back in place like it used to be», lyder det i den engelske teksten.

Likhetene har blant annet blitt påpekt av den USA-baserte journalisten Ole Orset i Facebook-gruppa «Norske journalister» det siste døgnet.

Både Bergens Tidende og Dagbladet publiserte innlegget på ettermiddagen mandag 30. oktober. Noen timer etter publisering er begge innleggene merket.

«Etter publisering er BT gjort kjent med at dette innlegget har store likhetstrekk med et engelskspråklig kjedebrev som har sirkulert på nettet i lang tid», skriver BT øverst i innlegget. Dagbladet opplyser om det samme, nederst i sin publisering.

Finner ikke amerikansk opphavsperson

– Helt klart uheldig, sier kulturredaktør Jens Kihl i Bergens Tidende, og forteller at de har gjort sjekk av teksten etter vanlige rutiner før publisering.

Nå har BT fjernet innlegget fra nettavis-fronten og fra sine sosiale medier-kanaler.

– Vi har lagt inn tydelig merknad øverst i i innlegget om hva vi har blitt gjort kjent med, og også gjort innsenderen oppmerksom på endringene.

– Er det aktuelt å avpublisere innlegget?

– I utgangspunktet tenker jeg ikke det, med den tydelige henvisningen øverst kan alle nå gjøre opp sin egen mening om dette. Så vidt vi har klart å finne ut, finnes det heller ikke en konkret, kjent opphavsperson bak den første versjonen vi kan finne. Derfor tenker vi avpublisering er mindre aktuelt.

Står for innlegget

Journalisten har vært i kontakt med Oskar Moen, som står som forfatter av innlegget.

Han opplyser til Journalisten at han ikke kjenner til noe amerikansk kjedebrev, men at han satte seg ned og skrev teksten i forbannelse en kveld.

Moen forteller at det var BT og Dagbladet selv som tok kontakt og spurte om å få republisere Facebook-innlegget som har blitt delt tusenvis av ganger siden han la det ut i forrige uke. Kihl bekrefter at det var Bergens Tidende som tok kontakt.

Også annet innhold

Eugene Brandal Laran, som leder avdelingen med debattansvar hos Dagbladet, skriver til Journalisten at de plukket opp teksten da de så at den fikk stor oppmerksomhet på sosiale medier.

– Etter publisering ble vi gjort kjent med at et liknende innlegg skal ha sirkulert på engelsk. Vi tok deretter kontakt med innsenderen, som sier at han står inne for innlegget, skriver Laran.

Han avslutter:

– Selv om innlegget absolutt har en del likheter, er det også innhold i det norske innlegget som ikke står i det engelske, uavhengig av hvor forfatteren har hentet inspirasjon. Vi valgte å legge på en tekst nederst i artikkelen der vi presiserer at vi er kjent med at det sirkulerer en liknende tekst på engelsk i sosiale medier.

Powered by Labrador CMS