Mike Cicchino og hans kone, Andreza Cicchino, ble hjemløse og arbeidsløse etter at den ødeleggende skogbrannen som raste gjennom byen Lahaina tidligere i år ødela både hjemmet og bedriften deres.

BILDET:

Fotograferte Maui etter brannkatastrofen:
– Jeg følte at jeg tråkket på den hawaiiske sjelen

Fotojournalist Klaudia Lech dokumenterte konsekvensene av århundrets dødeligste skogbrann i USA. 

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke mange måneder siden Maui opplevde den dødeligste skogbrannen i USA i dette århundre. Store områder på Hawaiis nest største øy brant ned og mange av øyas beboere mistet sine hjem. 

For fotojournalist Klaudia Lech var det ikke vanskelig å takke ja til oppdraget om å dekke konsekvensene av katastrofen da E24 spurte. 

Sammen med journalist Linn Kongsli Hillestad reiste hun til den nedbrente øya.

Stod på autovern

Det skulle vise seg å være en vanskeligere jobb enn de hadde sett for seg. 

– Folk på Hawaii ser på det å fotografere brannområdene som et overtramp. Noen fortalte oss at det kan oppleves som at du fotograferer de dødes sjel, forteller Lech til Journalisten.

Hun legger til: 

– Du føler at du tråkker over det som er kulturelt akseptert. Og det er tøft, for du er der bare for å gjøre jobben din, å dokumentere for omverden.

Selve brannområdet var stengt av så for å fotografere måtte hun gå langs motorveien, hoppe opp på et autovern og lene seg over gjerdet.

– Det var ikke alle som var fornøyde med det, mange tuta og viste misnøye, forteller hun.

Det samme skjedde da hun skulle ta bilder av kors som var satt opp langs veien. 

– Jeg følte litt at jeg tråkket på den hawaiiske sjelen, men jeg visste at de bildene jeg tok var riktig å ta. I det større bildet gangner det folk på Hawaii å få disse fortellingene ut, samtidig var det tydelig at de var lei presse, så det er en utfordrende balansegang, forteller Lech. 

Møtte stengte dører

Det var flere steder de møtte stengte dører, det gjaldt også for flyktningleiren som er satt opp på øya. 

– Vi ble fortalt at vi ikke kunne gå inn på de områdene, det var generelt mange stengte porter på denne turen. Mye av jobben er å tenke ut hvordan man skaffer tilgang, om det så er å stå på et autovern langs motorveien eller komme i snakk med lokalbefolkningen på butikken, sier Lech. 

Hun mener det er viktig å vise verden og folk her hjemme hva som skjer på Maui nå. 

Teressa Deneen Welolani Medeiros Noury synger opp til spontan klassisk hawaiisk sang på hotellet hvor hun og familien er midlertidig bosatt.

– Saken er et større symbol på hvordan noen av disse sårbare øynasjonene har blitt lei av det store amerikanske selskaper driver med i deres bakgård, sier Lech og refererer til hvordan de lokale myndighetene på Maui de siste årene har saksøkt noen av verdens største olje- og gasselskaper i forbindelse med klimaendringene de har opplevd på øya. 

Gjorde inntrykk

Selv om det ikke kan slås fast at det var klimaendringer som førte til brannene, er det likevel mange som mener at brannen på Maui er en av de største klimarelaterte naturkatastrofene i nyere tid.

– Det var en veldig givende sak å jobbe med, forteller Lech.

Samtidig som lokalbefolkningen venter på støtte fra den amerikanske regjeringen til å bygge opp livene sine igjen, er mye av turismen tilbake på øya. Lech forteller om store kontraster mellom rike amerikanerne på luksushotell med vann, gressplen og golf – og lokalbefolkningen. 

– På luksushotellene var det masse turister, det var som i en boble. Men en gang du gikk ut av hotellområdet og den grønne perfekte gressplenen, så vi raskt at lokalbefolkningen led, forteller Lech. 

Flere av hotellene på øya er gjort om til midlertidige boliger for de som mistet alt i brannen, mange har ikke råd til å kjøpe ny bolig, flere har mistet jobben, samtidig har leieprisene steget kraftig på Hawaii etter brannen.

Mike Cicchino og hans kone, Andreza Cicchino, ble hjemløse og arbeidsløse
Teressa Deneen Welolani Medeiros henter donasjoner på en lokal matstasjon.

Flere bor fortsatt i kofferter, på hoteller og i flyktningleire, de står i matkøer på hotellene, og de må melde seg til Røde Kors for å fortsette å få mulighet til å bo på midlertidige steder.

– De er veldig usikre på hva fremtiden bringer, og i mellomtiden må de bekymre seg for forurensning i luften og drikkevannet, forteller Lech.

Hun legger til: 

– Jeg har fotografert andre branner i USA før, men dette gjorde inntrykk. Det føltes ut som «trouble in paradise», et slags mørke som lurer bak den idylliske fasaden. Det var en helt egen stemning. 

Powered by Labrador CMS