Krangler om kontrakt VG nektet å underskrive

Engelske medier hevder fotokontrakt VG snek seg unna er et angrep på pressefriheten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Under avskjedskampen hans lørdag nektet Ole Gunnar Solskjær pressen å fotografere barna hans, samtidig som bilder av dem ble sendt flere ganger på tv.

Engelske pressefotografer reagerer nå sterkt på fotokontrakten de ble forelagt. The Newspaper Publishers Association (NPA) sier til The Guardian at kontrakten ble påtvunget dem helt uten advarsel, til tross for at avisene som ble forelagt kontraktene allerede har retningslinjer for fotografering av barn. NPA frykter nå at kontrakten kan vær en snikinnføring av ny praksis.

– Solskjær redigerer ikke VG

Essensen i kontrakten fotografene ble forlagt var at de ikke kunne publiserer bilder av barna til Solskjær, til tross for at Manchester United TV filmet Solskjær med to av barna. Rundt 50 internasjonale pressefolk underskrev kontrakten under trussel om å bli kastet ut fra kampen, men VGs fotograf klarte å komme seg inn på kampen uten å undertegne den. Blant dem som underskrev var nyhetsbyråene som Scanpix kjøpte bilder fra.

– I tilfeller hvor andre prøver å redigere oss er vi ikke med på det. Det er vi som redigerer VG, ikke Solskjær eller agentene hans, sier fotoleder Gisle Oddstad.

Forskjellsbehandling

– At man skal beskytte barna til noen er jeg helt med på. Dette er noe jeg generelt synes man skal respektere. Men når de så velger å kjøre ut bilder av barna på tv, faller hele argumentasjonen, sier Oddstad.

Det var denne forskjellsbehandlingen som lå bak at VG valgte å kjøre bildene.

– Men på de bildene vi valgte å bruke ser vi ikke ansiktene på barna, de ser ned i bakken, presiserer Oddstad.

Går på privatperson

Han synes ikke de har sett noen økning i den typen fotokontrakter som de ble forelagt på Old Trafford, men hevder de verste kontraktene ofte er nettopp de fotografene blir forelagt rett før de går inn på konserter eller sportsarrangementer.

– Disse kontraktene går ofte på personer, det er fotografen som privatperson som blir stående ansvarlig for det som skjer med bildet etterpå, selv om det skulle havne i et fotoarkiv og bli brukte av andre aktører i helt andre sammenhenger. Slike kontrakter skriver vi aldri under på, men dette er det mange som prøver seg på.

Powered by Labrador CMS