Aftenposten illustrasjon. Foto: Birgit Dannenberg
- Ansatte har møteplikt
Kan oppfattes som ordrenekt om man ikke møter til sluttpakke-samtaler sier NJ-advokat.
Mandag ettermiddag fortalte Journalisten at det «Brygget til storm i Aftenposten». Bakgrunnen var ledelsens ønske om å møte enkeltansatte til samtaler om fremtidig arbeid i bedriften.
Dette ble først beskrevet i en epost sendt ut av klubbleder Frank Lynum i redaksjonsklubben, som Journalisten fikk tilgang til. Litt etter at Lynum hadde sendt eposten, begynte innkallinger til ledelsens kontorer å komme. Det skapte sterke reaksjoner og ble oppfattet som kynisk av flere ansatte, etter det Journalisten kjenner til.
Holdt allmøte
Alt dette skjer samtidig med at det forhandles om lokale lønnstillegg i redaksjonen. Disse forhandlingene ble i går ettermiddag satt på hold for at klubben skulle holde et hastemøte. Mange Journalisten var i kontakt med oppfattet innkallingen til samtaler med ledelsen som et forsøk på styrte sluttpakker.
Under et allmøte tirsdag beklaget sjefredaktør Espen Egil Hansen manglende informasjon rundt disse møtene. Han sa også at det ikke forelå et måltall som skal oppfylles når fristen for å søke sluttpakker går ut i neste uke.
Klubbleder Lynum skriver i e-post til Journalisten at deres linje ligger fast, men at klubben ikke kan nekte ledelsen å snakke med sine ansatte.
Ikke press
Derfor, skriver han, er det viktig at klubben står knallhardt på sine to hovedkrav: Det skal være åpne pakker og det skal være frivillighet i prosessen.
- Ingen skal bli presset ut av Aftenposten. Klubben er opptatt av at ingen skal bli utsatt for utilbørlig press. Ledelsen må akseptere at et nei til sluttpakke fra et enkeltmedlem, det er et nei. Folk skal bli behandlet ordentlig i Aftenposten, skriver han.
Etter det Journalisten kjenner til er mellom 15 og 20 medarbeidere kalt inn til samtale med ledelsen.
Har møteplikt
Dette er samtaler advokat August Ringvold i NJ råder dem til å møte opp til.
- Det er klart man ikke kan la være å stille i et slikt møte. Mitt råd vil heller være å få med seg en tillitsvalgt. Ledelsen har styringsrett og rett til å kalle inn ansatte til møte. Men man må få vite hva slags tema som skal drøftes, slik at det er mulig å forberede seg.
Dersom man ikke stiller til en slik samtale, sier Ringvold, vil det kunne betegnes som ordnenekt. I ytterste konsekvens vil manglende imøtekommelse av kunne få konsekvenser for arbeidsforholdet.
Bistår
Klubblederen sier han har full forståelse for at det er tøft for dem som blir kalt inn.
- Jeg som klubbleder, andre tillitsvalgte og hovedverneombudet kommer til å bistå ansatte som blir bedt om en prat med ledelsen.
Da Aftenposten sist reduserte bemanningen gikk det ut tilbud om gavepensjon. Ti ansatte valgte den gang å takke nei, disse har fått tilbudet på nytt.
Journalisten har vært i kontakt med flere som har vært, eller skal på møter med ledelsen. Disse har ikke ønsket å snakke med oss om temaet.