Fritz Hansen er første mottaker av NJ Nord-prisen Hedersskarven.

Industriarbeideren som ble journalist: Nå får Fritz Hansen hederspris

Har vært Fremover-journalist i snart 40 år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Dette var veldig hyggelig, og overraskende, sier Fremover-journalist Fritz Hansen til Journalisten.

Norsk Journalistlags lokallag for Nordland, Troms og Finnmark, NJ Nord, holdt digitalt årsmøte onsdag og delte for første gang ut priser.

Og selve hedersprisen, den såkalte Hedersskarven, gikk til Hansen, som har jobbet i Fremover siden 1983.

Begrunnelsen fra NJ Nord-styret, som deler ut hedersprisen, lyder:

«Fritz Hansen i Fremover har vært en solid journalist i en mannsalder. Han har brent for journalistikken, for de store sakene og for de små sakene. Han er aldri redd når han kaster seg over en sak, og han går grundig til verks. Har han fått snusen i en god sak, så gir han seg aldri. Han leter og leter, og skriver og skriver.»

Fordel med annen bakgrunn

Selv sier Hansen at han trives med en jobb der man kan både skildre og påvirke utvikling i lokalsamfunnet, og være bindeledd mellom lokale innbyggere og statsmakta.

Han kom inn i yrket for 40 år siden, da han først ble involvert i å gjenåpne lokalavisa Glomfjordposten og etter hvert begynte å frilanse for Nordlands Framtid, en av avisene som senere ble til Avisa Nordland.

Da hadde Hansen syv år som kjemiker ved Norsk Hydro i Glomfjord bak seg.

– Det ser jeg på som veldig god erfaring, jeg har flere ganger kjent på at det har vært en god ballast å ha med seg inn i avisjobben. Man får alltid bruk for annen erfaring, sier Hansen.

Som også tror det gir visse fordeler å jobbe som journalist i samme lokalsamfunn over tid.

– Man får utrolig med lokalhistorie som man kan ta med seg videre. Kontinuitet i et yrke som dette kan også være verdifullt fra tid til annen.

– Hadde fortjent mange priser

Videre i begrunnelsen står det om Hansen:

«Han har et stort hjerte for faget. Han brenner for jobben, og leverer sjelden og aldri overtid - selv om han ofte skriver saker på fritiden. Han har alltid kamera med seg, og ser han noe skjer stopper han for å ta bilder og en video. Til tross for at han er eldst i redaksjonen, så er han uforskammet sprek. Han holder seg oppdatert hele tiden, og både fotograferer med vanlig kamera og drone.»

«Han skryter aldri av seg selv, leverer aldri inn bidrag for å vinne priser - og han hadde fortjent å vinne mange priser i løpet av de tiårene han har vært journalist. Han er en som man alltid kan spørre om råd. Han tar seg alltid tid til å hjelpe - og han er den som rykker raskest ut hvis noe skjer.»

Delte ut skarv-priser

NJ Nord delte ut skarv-prisen i flere ulike kategorier:

  • Lokalskarven, som tildeles det beste journalistiske arbeidet fra en mindre redaksjon, gikk til Leif Steinholt i Helgelands Blad for graveprosjektet «Avviksmeldingene».
  • Singelskarven, for beste enkeltsak, gikk til Gyda Hesla, NRK Finnmark, for artikkelen «Mysteriet på vidda».
  • Prosjektskarven ble tildelt Ida Louise Rostad og Fabian Ubeda, NRK Troms og Finnmark, for prosjektet «Ung og utro».
  • Fotoskarven gikk til Sindre Kristiansen, Fremover, for bildet «Brannkonstabel».
  • Videoskarven ble tildelt John Inge Johansen og Frida Brembo, NRK Nordland, for «Kortesje etter dødsbrannen.»
  • Toppskarven gikk til Beth Mørch Pettersen, Ole-Fredrik Lambertsen, Christian Kråkenes og Mari Grafsrønningen (NRKs dybdegruppe i nord) for «Generasjon boligtaper».

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS