De presseetiske standardene er mye strengere enn habilitetsreglene i offentlig forvaltning, mener frilansjournalist Jan Olsen.
Foto: Alf Fagerheim
Offentlighet
Frilansjournalist krevde innsyn – da ble arbeidsgiveren kontaktet med bekymring
Havnefogd kontaktet Kystdirektøren og avdelingsdirektør etter at Kystverket-ansatt sendte innsynskrav som frilansjournalist.
«Før vi lager mer 'styr' rundt dette avventer vi tilbakemelding fra deg».
Det skrev havnefogd Leif Gustav Prytz Olsen i en e-post sendt avdelingsdirektør Sven Martin Tønnessen i Kystverket, i fjor høst.
Saken som potensielt kunne skape «styr», var journalist-frilansingen til Kystverket-ansatt Jan Olsen.
– Diskrediterer meg
Journalisten har tidligere omtalt Olsen, som er tidligere SV-ordfører i Nordkapp kommune. I dag er han seniorrådgiver i statlige Kystverket, samtidig som han over tid har levert artikler til avisa Ságat på frilansbasis – også om konfliktsaker han sto midt i som ordfører.
Uproblematisk, mener både Ságat-redaktøren og Olsen selv.
Selv opplever Olsen nå havnefogdens bekymringsbrev som et forsøk på å hindre innsyn.
– Her mener jeg han diskrediterer meg overfor min hovedarbeidsgiver Kystverket, samtidig som det kan se ut som et forsøk på å ansvarliggjøre arbeidsgiver for mine fritidssysler. Opplever dette som et trekk for å hindre innsyn, og for å begrense ytringsfriheten, skriver Olsen i en e-post til Journalisten.
«Har han innhentet tillatelse?»
Det var Olsens innsynskrav til det interkommunale selskapet Nordkappregionen Havn, og påfølgende innsynsklage til statsforvalteren, som utløste bekymrings-henvendelsen fra havnefogden til arbeidsgiveren i september i fjor.
Der skriver havnefogden at også kystdirektør Einar Vik Arset og Olsens nærmeste leder har blitt kontaktet om saken.
Bakgrunnen for bekymringen er at Olsen har en tilsynsrolle overfor havneselskapets forvaltning, i en havneregion der «alt henger sammen med alt», skriver havnefogden, som blant annet spør avdelingsdirektøren om Olsen er engasjert av Kystverket for å skaffe grunnlagsmateriale til et eventuelt tilsyn med selskapet.
Og videre:
- «Er dere – som hans hovedarbeidsgiver – kjent med at han engasjerer seg mot enkelthavner som frilansjournalist?»
- «Har han innhentet tillatelse fra sin hovedarbeidsgiver for å ha et biverv og fritt operere på alle saksfelt og interesseområder?»
- «Hvilken informasjon kan han hente fra dere som statlig etat – satt på spissen – og videre brukes journalistisk mot andre aktører/havner?»
Fikk svar
Avdelingsdirektør Tønnessen svarte på henvendelsen etter noen dager, viser dokumentinnsyn Journalisten har fått.
«Vi er kjent med at en av våre ansatte har påtatt seg en aktivitet som frilansjournalist», skriver han i svaret.
«I sammenheng med biroller for ansatte som vi gjøres kjent med, utøves adekvat og relevant samtale om aktuelle grenseflater opp mot Kystverkets aktiviteter og egen rolle i stilling i Kystverket», fortsetter Tønnessen, før han slår fast:
«Kystverket har ikke på noe tidspunkt engasjert frilansjournalister for å skaffe nødvendig grunnlagsmateriell for planlagte tilsyn.»
Selv opplever Jan Olsen ikke utfordringer med å holde «dagjobben» og frilansingen adskilt for sin egen del.
– Det er uproblematisk fordi de presseetiske standardene er mye strengere enn habilitetsreglene i offentlig forvaltning. Det vil alltid være mye større risiko for sammenblanding mot for eksempel politikk og næringsliv, og det vil være mye vanskeligere å avdekke, skriver han.
– Offentlighetsloven gjelder alle
Journalisten har spurt Kystverket ved kommunikasjonsdirektør Anette Bonnevie Wollebæk om deres syn på Olsens sidejobb som frilansjournalist.
– Generelt kan jeg si at spørsmål om eventuelle biroller alltid vil være en dialog internt mellom leder og medarbeider hos oss, i tråd med gjeldende regelverk. Av personalmessige hensyn så kan vi ikke dele detaljer om konkrete saker, svarer Wollebæk.
– Har ansatte i Kystverket anledning til å utøve retten til å søke innsyn hvor de vil, som privatpersoner på fritiden?
– Offentlighetsloven gjelder jo alle, også statsansatte. En forespørsel om innsyn skal være saklig begrunnet og i samsvar med lovverket, skriver kommunikasjonsdirektøren.
Journalisten har også spurt havnefogd Prytz Olsen om bakgrunnen for henvendelsen, og kommentar til Jan Olsens opplevelse av å bli diskreditert og forsøkt hindret innsyn.
– Vi fikk svar på henvendelsen, og anser oss som ferdig med saken. Vi har ingen merknader ut over det, sier havnefogden.