Studentene Marie Staberg og Embla Viktoria Rostad Lillegård gikk til sak mot Bodø Nu etter at Amedia-avisen hadde publisert en sitatsak basert på et podkastprosjekt de to laget i løpet av undervisningen. De to vant fram med sitt syn i Oslo tingrett. Ankesaken i Borgarting lagmannsrett. Studentene har hele veien blitt representert av Norsk Journalistlags advokater. Prosessfullmektig for motparten er Jon Wessel-Aas.NR-leder Reidun Kjelling Nybø er med som partshjelp for Bodø Nu-redaktør Magne Storedal-
NR-topp Reidun Kjelling Nybø, her sammen med NR-rådgiver Arne Jensen i retten under Bodø Nu-saken.

Bodø Nu-rettssaken

Fryktet dramatiske konsekvenser: 
– En grundig og prinsipielt viktig dom

Redaktørforeningens syn vant fram i Bodø Nu-saken.

Publisert Sist oppdatert

Mandag 15. juli kom dom fra lagmannsretten i den etter hvert lenge verserende saken om en sitsak i BodøNu fra høsten 2022. Lagmannsretten omgjør dommen fra tingretten, frifinner avisa og idømmer studentene som gikk til sak sakskostnader på over en halv million kroner.

Som Journalisten har dekket i en rekke artikler siterte Bodø Nu en studentprodusert podkast som hadde intervjuet en innsatt i Bodø fengsel, om en sak avisa selv hadde dekket på nyhetsplass tidligere.

Studentene mente avisa gikk for langt i å låne fra podkasten deres uten god nok kreditering, og fikk støtte fra Norsk Journalistlag (NJ) som har representert dem gjennom hele rettsprosessen. 

– Viktig å anke

Norsk Redaktørforening (NR) stilte seg bokstavelig talt på den andre siden i spørsmålet, og har uttalt at de fryktet at tingrettsdommen kunne få uheldige konsekvenser for en hel bransjepraksis. NR gikk også inn som partshjelp for Bodø Nu i ankesaken.

Nå er redaktørforeningens generalsekretær Reidun Kjelling Nybø fornøyd:

– En grundig og prinsipielt viktig dom for norsk presse. Denne dommen er i tråd med det Bodø Nu og NR argumenterte for i retten og dokumenterer godt at det var viktig å anke tingrettens kjennelse til en høyere rettsinstans, skriver Nybø i en sms til Journalisten.

NR mener lagmannsretten helt riktig har konkludert med at saken var innenfor både bransjepraksis, sitatretten og dagshendingsregelen i paragraf 36 i åndsverksloven.

– Det er også viktig at lagmannsretten slår fast at det ikke skal være krav om lenking ved sitering. Dersom tingrettens dom hadde blitt stående ville det kunne fått dramatiske følger for nyhetsformidlingen. Nå har vi fått gode avklaringer, og dette vil være en viktig referansedom framover, avslutter Nybø.

NJ:  – Penger underordnet

NJ-siden har uttalt at de er skuffet over dommen, og NJ-advokat Vibeke Lærum mener at dommen er et tap for alle journalister.

Nå skal videre anke vurderes.

Det er journalistlaget som tar regningen hvis dommen blir rettskraftig.

– Våre medlemmer kan være trygge på at NJ alltid vil stille opp for dem, og om nødvendig gå til retten, dersom vi mener det er riktig. Da er penger underordnet, har NJ-leder Dag Idar Tryggestad uttalt.

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS