Trygve Aas Olsen kan ikke se at VG kan svare noe annet enn de gjør om det hemmelige opptaket.

Trygve Aas Olsen: – Ikke VGs ansvar å beskytte andres kilder

Mener podkastprodusentene bør være sinte på andre enn VG.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det er ikke VGs ansvar å beskytte andres kilder. VGs ansvar begrenser seg til å beskytte sine egne kilder, sier Trygve Aas Olsen.

Han har lest Journalistens artikkel om podkastprodusentene i Lier & Mol som hevder at et skjult opptak fra det de beskriver som en fortrolig kildesamtale på deres kontor endte opp i VG-artikkelen «Sputnik-kuppet».

Podkastprodusentene hadde finansmannen Per Morten Hansen på besøk, og mener å kunne bevise at det er et klipp fra denne samtalen som har blitt publisert i VG. VG-sjef Gard Steiro har avvist å kommentere noe om hvor opptaket stammer fra.

Aas Olsen er fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk og forfatter av flere bøker om journalistikk, med lang fartstid fra journalistikken. Han har også vært redaktør for Journalisten.

Han mener man kan snu på saken og spørre hvor godt podkastprodusentene har beskyttet sin egen kilde:

– Hvis en annen person, som ikke var kilde i saken, var med i en fortrolig kildesamtale og tok opp lyd, kan man innvende at dette nettopp er blant de ting man må beskytte sine kilder mot, sier Aas Olsen.

Han kjenner saken kun fra mediene, men lener mot å mene at VG har sitt på det tørre:

– VG har et opptak av Hansen som de nok har undersøkt, som de mener har offentlig interesse, og de har som sagt ikke ansvar for å beskytte andres kilder. Det finnes situasjoner der det kan være legitimt av journalister å avsløre andres kilder. Prinsipielt sett må etikkreglene veies mot hverandre, og til syvende og sist veier sakens relevans, den offentlige interessen, ofte tyngst, sier Aas Olsen.

– Hva med bransjekollegialiteten, for å kalle det det, mellom VG og podkastprodusentene?

– Det finnes ikke noe punkt i Vær varsom-plakaten om kollegialitet, og det bør det heller ikke gjøre. Tvert imot skal mediene granske hverandre kritisk, sier Aas Olsen, som mener VG gjør det eneste de kan gjøre når Steiro ikke på noen måte vil kommentere opphavet til opptaket.

– Så er det en annen sak om VG burde vært kollegiale i denne saken. For de fleste journalister som får tak i viktig kildemateriale som noen vil hindre dem i å publisere, vil nok ryggmarksrefleksen være å publisere, så man kan jo spørre seg selv hva man ville gjort i et tilfelle som dette, sier Aas Olsen.

Som likevel ikke sliter med å forstå at podkastprodusentene reagerer:

– Jeg skjønner godt at de har blitt forbannet. Men de burde være forbannet på den som gjorde opptaket, og ikke på VG.

Powered by Labrador CMS