UDI vil hjelpe afghansk journalist

Norges ambassade nektet BBC-medarbeider visum til den internasjonale Skup-konferansen på Lillehammer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Utlendingsdirektoratet (UDI) vil omgjøre beslutningen om å nekte afghansk journalist visum til den globale Skup-konferansen.

Avhopperfrykt

Harun Najafizada er BBC-korrespondent i Afghanistan og står oppført som deltaker og taler på Global Investigative Journalism Conference (GIJC) på Lillehammer om et par uker. Men nå står besøket i fare, etter at den norske ambassaden i Pakistan nektet Najafizada visum til Norge.

Avslaget ble begrunnet med at Najafizada i visumintervjuet ikke opplyste at han har en bror som bor i Norge. Ambassaden fryktet etter det Journalisten erfarer, at han ville benytte Lillehammer-konferansen til å hoppe av.

Myndighetene snur

Utlendingsdirektoratet (UDI) har nå tatt tak i saken og regner med å omgjøre avslaget.

– Det kan ha vært en språklig misforståelse som førte til avslaget, sier kommunikasjonsrådgiver Åsmund Eide i UDI i dag. Han forklarer at Najafizada under intervjuet ble oppfattet som at han har en fetter i Norge, mens ambassaden hadde opplysninger om at broren hans bor her.

– Derfor sa ambassaden nei. Nå viser det seg at det hele kan ha vært en misforståelse.

Eide opplyser at både Najafizada og GIJC har klaget på avslaget. Visumenheten i UDI behandler klagen, som trolig blir tatt til følge. – Vi ser på saken, så han skal få komme til konferansen.

Powered by Labrador CMS