Fabrikkert intervju ble toppsak

(KOMMENTAR): - Den burde vært merket bedre, sier nyhetsredaktør Anne Stokke i Gudbrandsdølen Dagningen.

OPPDATERT: Gudbrandsdølen Dagningens nyhetsredaktør forteller per epost samtidig med at denne artikkelen publiseres at deres fiktive intervju som ble publisert nesten 16 timer tidligere er avpublisert.

Hørt om Gudbrandsdal Ubåtservice? Nei, regnet med det. Gudbrandsdalen er ikke egentlig stedet man regner med at noen etablerer en turisttjeneste hvor ubåt brukes til å seile på, eller i, Lågen.

Men på GD.no kunne den lokale ubåtkapteinen Ola Løkken fortelle til avisen at dalen har et uutnyttet potensial som submarint rekreasjonsmål. Dette er en god sak vil noen si, for sannelig har den et snev av “man bites dog-“fakter over seg.

Så kommer tipset fra en leser; “Martin, har du sett på GD. no? De har et fabrikkert intervju som toppsak!” Nysgjerrigheten tvang oss til å se hva avisen bedrev ikke altfor varme sommerdager med. Om journalister noen ganger kan komme med høytflygende tanker, var dette heller en dyptgående sak.

Lang historie kort. Tidlig i 2013 oppretter to medarbeidere i avisen nettstedet Gudbrandsdal Ubåtservice. Ikke lenge etter følger en egen side på Facebook. Artig, er karakteristikken fra min tipser. Det ser ikke så galt ut.

Nyhetsredaktør Anne Stokke forteller at de også synes det er ganske gøy, en slags forlengelse av en aprilsnarr som ikke er bundet opp til den aktuelle dagen. Snarere har Lillehammeravisen en plan. To ganger i uken skal de ha en oppdatering fra “datterselskapet” sitt. Det gir avisen lettere innhold i sommermånedene. Og på mange måter er det mer befriende enn agurkene.

Likevel går det fort i svingene når konseptet forsøkes overført til nett. Det produseres video og artikkelen legges ut som en hvilken som helst annen nyhetssak på nettsiden.

Man kan saktens si at en video av en elv som knapt ville taklet størrelsen på en Sandvik 27 fra åttitallet, neppe ville vært romslig nok for en ubåt. Dessuten er artikkelen usignert. Dette er to ting som burde være en indikasjon på at noe ikke stemmer.

Redaktøren forteller at artikkelen var avklart, bare ikke godt nok forklart, og det var nok ikke heller planen at den skulle bli toppsak.

Ikke lenge etter at nyhetsredaktøren har snakket med oss, er siden oppdatert og har fått vignetten Sommerspøken i negativ over bildet.

Pluss for forsøket og minus for gjennomføring.