Faksimile fra NRK.no

– Rart å henge ut Heradstveit

– Jeg blir litt opprørt over at man henger ut Per Øyvind Heradstveit for ting som sannsynligvis veldig mange i NRK har gjort, sier Gunnar Bodahl-Johansen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Bodahl-Johansen, som er fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk, og har jobbet med etikkspørsmål i pressen i årevis, er forundret over at en episode fra over 40 år tilbake får slik oppmerksomhet i dag. Både nrk.no og Dagbladet fastslår uten forbehold i dag at «Ap betalte NRK-topp» og «NRK-journalist fikk betalt av Ap».

Ifølge en artikkel i Arbeiderbevegelsens Årbok 2008 av forsker Henrik G. Bastiansen skal Heradstveit ha fått tilbud av daværende partisekretær Per Bratland i Arbeiderpartiet om honorar for å oversette en engelsk brosjyre og delta som instruktør på kurs i tv-opptreden for framtredende tillitsvalgte foran stortingsvalget i 1965.

Uklart om han drev medietrening

Bastiansen sier til Journalisten at han ikke har funnet ut om Heradstveit virkelig mottok penger for oversettelsen, og han har heller ikke funnet belegg for at han virkelig deltok som tv-instruktør på det angjeldende medietreningskurset.

– Mange i NRK har tjent noen kroner på si blant annet på medietreningskurs for næringsliv og organisasjoner helt fram til NRK satte ned foten for få år siden. Er dette noe særlig å komme trekkende med 43 år etterpå, Bastiansen?

– Jeg reagerer ikke så voldsomt på dette, det er mediene som har blåst opp denne episoden. LO-Media la ut en sak om det mandag kveld, og siden har den vinklingen holdt seg i NRK og dagsavisene. Men dette er bare en del av en større artikkel som egentlig handler om Einar Gerhardsen og hans forhold til fjernsynet.

Ikke noe nytt

– Det innvendes at dette ikke er særlig nytt?

– Ja, man kan vel heller si at det spesielle er at det ikke er noe nytt, men at det gir litt perspektiv på den korte veien det hele tiden har vært mellom journalistikk og PR. Men jeg vil jo legge til at Heradstveits brev til partisekretæren – der han skriver at «dette valget må vi vinne!» – er noe spesielt, særlig fordi det er skrevet på NRKs brevpapir, sier Henrik G. Bastiansen.

IJ-medarbeider Bodahl-Johansen er ikke spesielt rystet over de nye funnene fra forskerhold.

Uklart om han fikk betalt

– Så vidt jeg forstår skal Per Øyvind Heradstveit altså ha oversatt en brosjyre fra engelsk med tips om hvordan man skal opptre på fjernsyn, og det er ikke engang sikkert om han har fått penger for det. Det er også uklart om han har deltatt på dette kurset for Ap-toppene. Jeg synes dette blir nokså spesielt, særlig siden det dreier seg om en avdød person som ikke har mulighet til å svare for seg, sier Bodahl-Johansen.

Han legger til at mange NRK-medarbeidere i alle år har drevet ulike former for virksomhet ved siden av NRK-jobben for å spe på inntekten. Dette har skjedd mer og mindre åpent, og først i de senere år har NRK innført etiske regler som forbyr dette. Det har dreid seg om alt fra rene medietreningskurs for folk man risikerte å møte som intervjuobjekt i studio neste dag til debattledelse på NHO-årsmøter og liknende.

Burde holdt avstand

– Jeg mener at brevet til partisekretæren med ønske om godt valg opplagt var feil, og han burde holdt avstand til et politisk parti i den stillingen han satt i, men jeg tror ikke hans oppførsel var så spesiell i forhold til mye av det andre NRK-medarbeidere gjorde, at det berettiger en slik omtale som han nå er gjenstand for, ikke minst på NRKs egen nettside, sier Bodahl-Johansen.

Han legger til at episoden illustrerer hvor viktig det er at journalister aldri setter seg i en situasjon der det mottas penger for ytelser som i neste omgang kan rokke ved deres integritet.

Powered by Labrador CMS