Forvirrete presseksperter

(Leserkommentar): Mangler Journalisten saker å skrive om?

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I et alvorstungt oppslag (28.10) anklages jeg for å ha blitt intervjuet av Kampanje.no om Aftenposten uten å ha gjort journalist og lesere behørig oppmerksom på at jeg for godt over 30 år siden var gift med dagens konstituerte redaktør, Hilde Haugsgjerd, hvilket fagbladet lanserer som et habilitetsproblem. To alvorstunge presseksperter, Per Edgar Kokkvold og Gunnar Bodahl-Johansen, er intervjuet i sakens anledning.

Kampanje.no har i forbindelse med at Hans Erik Matre går av som sjefredaktør i Aftenposten stilt meg noen generelle spørsmål om Aftenpostens posisjon som nyhetsavis, hva som kreves av en ansvarlig redaktør i en periode med utfordringer fra nettet og en presset økonomi, samt om den policy Aftenposten og Schibsted historisk sett har fulgt når det gjelder rekruttering til topposisjoner. Dette har jeg uttalt meg om. Jeg fikk ingen spørsmål om kandidater til stillingen, og gjorde det også klart at jeg verken hadde kunnskaper om dette eller ville kommentere det.

For å legge ytterligere stein til egen byrde vil jeg opplyse herrene om at jeg også tidligere har syndet i slike sammenhenger. Jeg har som Klassekampen-redaktør, IJ-forsker og journalistikkprofessor ved UiO, uttalt meg både om Dagbladet, Dagsavisen og Aftenposten uten en eneste fotnote om et tidligere ekteskap med Hilde Haugsgjerd, selv når hun hadde ledende posisjoner i disse avisene. Årsaken er ganske enkelt at jeg aldri har vurdert det som relevant.

Så vidt jeg vet er stillingen som ny sjefredaktør i Aftenposten ikke utlyst og jeg aner ikke om Hilde Haugsgjerd vil søke stillingen når den tid kommer. Hvis det skulle skje, vil jeg se det som lite naturlig å blande meg inn i persondebatten. Men det er en helt annen skål. Det kan være nyttig for presseeksperter å skille mellom skitt og kanel også når habilitet diskuteres.

Powered by Labrador CMS