Aftenposten-journalist Halvor Tjønn har i mange år vært korrespondent i Moskva. Foto: Kathrine Geard

Stup må avlyse russiskkurs

– Mangelen på interesse er katastrofal, sier russlandsekspert Halvor Tjønn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen har pekt ut nordområdene som Norges viktigste strategiske satsingsområde i årene fremover. Et aktivt og omfattende samarbeid med Russland til tross – journalister ser ikke ut til å bry seg med å lære språket.

Etter planen skulle Stup, studiepermisjonsordningen for journalister, avvikle russiskkurs i Pusjkin utenfor St. Petersburg høsten 2011. Dette har de nå måttet avlyse på grunn av for få påmeldte. Bare fire kvalifiserte søkere viste interesse. Til sammenligning reiser en fulltegnet kursgruppe til Guatemala neste uke for å lære seg spansk.

– I vinden

Stup-leder Mona Askerød hadde trodd at interessen ville være større. Forrige gang Stup arrangerte russiskkurs i 2008, var det nesten fullt. Askerød viser til at nordområdene har vært utpekt som det nye store. Det lå i kortene at det ville bli etterspørsel og de satte derfor i gang arbeidet med et nytt kurs.

– Jeg trodde mange ville føle behov for å lære seg russisk, og at Russland var et land mange ønsket å jobbe opp mot nå som nordområdene er i vinden.

Askerød er usikker på om de vil prøve å sette opp et nytt kurs senere.

Behov for flere

Halvor Tjønn er journalist i Aftenposten og har i mange år vært korrespondent i Moskva. Han snakker russisk flytende, og synes det er trist at så få vil lære seg språket.

– Det er katastrofalt, Russland er jo vårt viktigste naboland.

Ifølge Tjønn er det behov for mange russiskkyndige journalister i Norge. Han frykter at Norge i enda større grad enn i dag vil bli sluset inn i den engelsktalende verden.

– Det er en ensidig orientering mot det engelskspråklige.

Lystbetont

Tjønn tror søkingen til språkkursene i stor grad er lystbetont, og at det kan være årsaken til at språk som spansk er mer populære enn russisk.

– Russisk er et vanskelig språk å lære seg, men desto viktigere er det å kunne det. Latin-Amerika er et stort og spennende område, men det ligger langt borte fra oss, og det er viktig å kunne noe om nærområdene.

Powered by Labrador CMS