Regine Lund Kristensen (t.v.) fra NJ Student på besøk hos Sandefjords Blad sammen med Iver Daaland Åse og Malin Askevold Helle. Her med sommervikar Ann-Rita Johansen Baade og klubbnestleder Linea Søgaard i røde hatter.Foto: NJ Student
Prosjekt «Sommervikarens vaktbikkje»
Har kartlagt hvordan sommervikarer har det på jobb: – Får lite opplæring
Tillitsvalgte fra NJ Student har besøkt 120 sommervikarer.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
I slutten av juni reiste fem
tillitsvalgte fra Norsk Journalistlags (NJ) studentforening på turné for å besøke sommervikarer i
redaksjoner over hele landet. Målet har vært å kartlegge hvordan de har det på jobb.
Totalt har de fem tillitsvalgte besøkt 120 sommervikarer fordelt på 29 redaksjoner.
– Vi har blitt utrolig godt mottatt av sommervikarene, og ikke minst av klubblederne. Noen steder hadde de kanskje glemt at vi skulle komme, men da har de kastet seg rundt. Andre har stått klare i døra, sier Stine Grøtting fra NJ Student.
Hun har sammen med Sona Sillah besøkt redaksjonene på Vest- og Sørlandet, mens prosjektleder Iver Daaland Åse har stått for besøkene i Midt- og Nord-Norge sammen med Malin Askevold Helle og Regine Lund Kristensen.
De to gruppene har samarbeidet om redaksjonene på Østlandet.
– Det har vært ganske hektisk til tider, men vi har kost oss på tur. Vi har møtt mye positivitet på veien, sier Daaland Åse.
– Blir kastet ut i det
Før de tillitsvalgte satte ut på reise, hadde de to dagers opplæring med NJs rådgivere og jurister i Oslo. Grøtting forteller at informasjonen fra juristene ble svært nyttig i møte med sommervikarene, fordi mange har vært usikre på dette med kontrakter.
– Selv kjente jeg ikke til begrepet lufting før vi snakket med juristene. At vi kunne henvise sommervikarene videre til dem om de hadde kompliserte spørsmål, satte mange pris på, sier hun.
Inntrykket som både Grøtting og Daaland Åse sitter igjen med etter redaksjonsbesøkene, er at sommervikarene er fornøyde og har det bra på jobb.
Likevel er det gjentakende i vikarenes beskrivelser at de har fått lite opplæring ved oppstart, forklarer Grøtting. Mange setter pris at de har fått såpass mye tillit til å gjøre det de vil fra start, mens andre har opplevd pangstarten som overveldende.
– Alle er jo forskjellig. Det er nok helt naturlig at vi har fått så sprikende tilbakemeldinger.
Annonse
Ingen konkrete rutiner
Prosjektleder Daaland Åse peker på at noen mediehus, som TV 2, har en hel opplæringsuke for sine sommervikarer. I likhet med Grøtting sitter han igjen med et inntrykk av at sommervikarene som har fått lite opplæring har varierende oppfattelser av det.
– Det virket
ikke som at noen var utrygg i jobben, selv om de kanskje hadde ønsket seg mer
opplæring. Generelt sett har jeg inntrykk av at folk føler seg trygge på å spørre om det er noe de lurer på.
Etter turnéen skal de tillitsvalgte levere en rapport som forhåpentligvis vil bli et læringsdokument for fremtidige NJ-prosjekter. Rapporten skal legges frem på landsstyremøtet i november.
Noe av det som prosjektlederen vil vektlegge i rapporten, handler om hvordan midlertidige i bransjen uten særlig erfaring opplever å dekke store nyhetshendelser.
Mange av journalistene som dekket terrorangrepene 22. juli i 2011 var sommervikarer med lite medieerfaring. En undersøkelse fra NJ viser at 40 prosent av dem som var på jobb den dagen, hadde mindre enn seks års arbeidserfaring.
Flere sommervikarer enn faste ansatte slet med stressreaksjoner i ettkant, viser undersøkelsen.
– Jeg klarer ikke å peke på noen redaksjoner som har tydelige
rutiner for det. Vi har møtt flere klubbledere som ønsket seg det, men så vidt jeg kan
huske hadde ingen noe konkret å vise til, sier Daaland Åse.
Til opplysning: Journalisten eies og utgis av
Norsk Journalistlag.