Bård Tufte Johansen er programleder i NRK-serien «Oppsynsmannen».

DEBATT:

Har NRK blitt populistisk?

Når media blir populistiske, stenger de for opplysnings-, mangfolds- og ytringsfrihet.

Publisert Sist oppdatert
  • Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Med brask og bram har NRK lansert en nettbasert historie, «Norge i rødt, hvitt og grått», om hvordan norsk natur blir plukket fra hverandre bit for bit. Samtidig vises en TV-serie, «Oppsynsmannen», der en komiker, Bård Tufte Johansen, reiser rundt i Norge og ser på den triste historien med blant annet vindturbiner og hvordan Norge behandler naturen på en svært dårlig måte.

I nettsaken får vi se bilder som NRK mener vi aldri har sett før, og det rettes et søkelys mot kunstig intelligens og hvordan NRK har klart å sette sammen en viktig artikkel for å fortelle denne svært triste historien. Historien om hvordan Norge rett og slett blir plukket fra hverandre bit for bit.

I TV-serien til NRK, «Oppsynsmannen», ser vi en oppgitt komiker og programleder som reiser fra sted til sted og ser på det triste som vi har gjort med naturen. Komikeren selv mener han skal ut å redde den. Redde naturen. 

Og serien og nettsaken blir hyllet av kommentatorer i andre medier.

Trist bakteppe

Men bak dokumentarserien og nettsaken til NRK, er det noe som ikke kommer frem i NRKs egne beretninger. Det er historien om å prøve å rette et søkelys mot disse viktige samfunns spørsmålene før det skjer en utbygging. Før det går så galt, slik at både politikere og viktige instanser kan være med på både debatter og diskusjoner om de forskjellige sakene.

I samme periode som NRK viser til, både i TV-serien til komikeren og i nettsaken, har NRK selv gjort store endringer i sin formidling av natur og viktige natursaker.

NRK har lagt ned alle faste naturprogram både i TV og i radio. Programposten «Ut i naturen», som gikk hver eneste uke i NRK1 i mange tiår, og som var selve bærebjelken i naturformidling i Norge, er lagt ned.

De faste og populære radioprogrammene, «Friluftsmagasinet» som gikk hver lørdag og «Naturens verden» som gikk fast hver søndag i P1, har lidd samme skjebne. Samtidig har så godt som samtlige ansatte som produserte disse viktige programmene, de aller fleste med stor naturkunnskap, sluttet i NRK. Og det kjøpes heller ikke inn viktige naturprogram fra eksterne lengre. 

Nå bruker NRK en komiker for å formidle natur. Det er i seg selv trist.

I 2018 foreslo jeg en serie for NRK på fire programmer om vindkraft. Et av områdene som vi ville ha med i serien, var utbyggingen av vindkraft på Fosen. Jeg besøkte blant annet sørsamen Arvid Jåma og vi diskuterte hvordan vi kunne få sette søkelyset på denne viktige saken, blant annet om menneskerettighetsbruddene. Det var før det var kommet opp en eneste vindturbin i området på Storheia på Fosen.

I 2020 lanserte jeg ideen om en dokumentarfilm for NRK om hvordan naturen i Norge blir spist bit for bit. Dokumentaren skulle hete «Fra grønne lunger til grå betong». Det var en film som skulle vise hvordan vi i Norge ødelegger viktige naturområder til fordel for forskjellige utbyggingsprosjekter.

Ingen av disse programmene fikk gjennomslag hos NRK. NRK kjøper ikke inn, eller produserer slike programmer lenger.

Bare i de siste fem årene, siden programposten «Ut i naturen» ble nedlagt, har det norske folk gått glipp av over 150 tittelprogrammer om natur i NRK. Mange av dem kunne ha rettet søkelyset mot problemområder, blant annet de sakene som NRK nå tar en oppsummering av i serien «Oppsynsmannen».

Det å rette søkelyset på viktige samfunnsspørsmål før det går galt, er jo hele poenget med å lage de viktige dokumentarprogrammene. Lage dem før skaden har skjedd. Da kan vi få debatt og kunne gjøre noe med sakene som blir tatt opp.

Ikke første gang 

Det er ikke første gang NRK har produsert en dokumentarfilmserie etter at skaden har skjedd. 

Under produksjonen av NRK serien «Brølet fra bygda» skjedde akkurat det samme som vi ser i serien til komikeren Bård Tufte Johansen og i nettsaken til NRK. 

Programleder i NRK, Hege Moe Eriksen, kom reisende til Haramsøya i Møre og Romsdal etter at alle turbinene var på plass der. Da ville hun høre det såre «skriket» fra innbyggerne på Haramsøya. Men hvor var NRK i de tolv årene innbyggerne kjempet mot stat og utbygger? NRK var helt fraværende.

Vi var der, men fikk heller ikke dette lansert på NRK.

Det er på tide at ledelsen i NRK og eierne, altså det norsk folket, tar tilbake styringen og formidlingen av naturstoff i NRK. Da kan det hende vi får opp viktige debatter om naturproblematikk, også på et tidspunkt som er viktig for sakene det gjelder. Noe som naturen så sårt trenger i fremtiden.

Powered by Labrador CMS