Jonna Dunfjeld-Mølnvik og Nelly Engström startet å jobbe for NRK gjennom Sápmis talentprogram. Nå lager de podkast på sørsamisk.

Ny NRK-podkast

Har savnet å høre morsmålet på radio hele livet: – Et viktig språk å berge

Jonna Dunfjeld-Mølnvik og Nelly Engström lager den første sørsamiske NRK-podkasten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NRK lager den første podkasten på sørsamisk noensinne. Den heter «Hævvi», som betyr «selvsagt» på sørsamisk.

Det er 20 år gamle Jonna Dunfjeld-Mølnvik og 25 år gamle Nelly Engström som pitsjet ideen til NRK og er programledere i podkasten.

De ble kjent i 2022 da de begge ble en del av NRK Sápmis talentprogram. De har jobbet med podkasten siden april i fjor, og gleder seg til å endelig dele den med et publikum.

– Det kjennes uvirkelig. Vi har jobbet med dette så lenge og vært i vår lille boble. Nå skal det ut på NRK der folk skal se på meg snakke om orgasmer og joik. Det er spennende, sier Engström.

– Det føles veldig stort, tilføyer Dunfjeld-Mølvik.

Alvorlig truet

Ideen om å lage en podkast på sørsamisk, fikk Dunfjeld-Mølvik og Engström sammen.

– Vi ønsket å lage en podkast der vi kan vise at sørsamisk er kult, at det er creds å kunne språket, sier Dunfjeld-Mølvik.

Hun har vokst opp med sørsamisk i hjemmet. Faren er norsk og kan ikke språket, mens moren er sørsamisk og snakket språket med Dunfjeld-Mølvik fra hun ble født.

­– Jeg ble tidlig bevisst på at det er et språk som er viktig å berge. Jeg er veldig opptatt av sørsamisk. Det er både morsmålet mitt og hjertespråket mitt, sier hun.

Ifølge Språkrådet er sørsamisk alvorlig truet. Det er et minoritetsspråk i samisk sammenheng, og det antas å være rundt 500 mennesker som behersker språket.

Da hun vokste opp, savnet Dunfjeld-Mølvik sørsamiske tilbud og rollemodeller på tv og radio. Hun er takknemlig for at hun kan være den første til å lage en podkast for det sørsamiske samfunnet.

– Selv om det er et språk som nesten forsvant på grunn av fornorskningen, så er det fortsatt hjertespråket til mange. Selv om mange ikke behersker språket så kjenner de seg igjen i det og det betyr noe for dem, sier Dunfjeld-Mølvik.

Fra dating til joik

Engström har vokst opp på den svenske siden av Sápmi. Men i motsetning til sin kollega, snakket ikke foreldrene sørsamisk.

Hun har hatt samisk som andrespråk og lært det på skolen fra hun var seks år gammel.

– Jeg har jobbet mye med språket fordi det handler om identitet om det å være samisk. Det er viktig for meg å vise at det er noe man kan jobbe med og lære seg, sier Engström.

Jonna Dunfjeld-Mølnvik og Nelly Engström i podkaststudio i NRK Trøndelag.

I podkasten diskuterer Dunfjeld-Mølvik og Engström temaer og dilemmaer som appellerer til et ungt publikum. Alt fra dating til joik står på agendaen. Det er som to venninner som møtes for å snakke om livet, sier journalistene.

– Poenget er at vi kan prate om alt. Det er viktig, fordi det er mye tabu i det samiske samfunnet. Men her kan vi tulle litt og bruke humor, samtidig som at vi tar opp viktige temaer, sier Dunfjeld-Mølvik.

Slike podkaster for en målgruppe mellom 18-24 år finnes allerede, også i NRK, men det som gjør podkasten helt unik, påpeker Engström, er at den er på sørsamisk.

– Oppnå stolthet

Podkasten Hævvi skal være en visuell podkast, forklarer Dunfjeld-Mølvik og Engström. Innholdet vil bli tekstet på norsk og dermed nå til et bredere publikum.

– Det kommer til å bli filmet og tekstet for våre medsamiske søstre og brødre som ikke snakker sørsamisk, og for nordmenn som ønsker å få innblikk i det sørsamiske liv. Det er et veldig inkluderende program, sier Dunfjeld-Mølvik.

Første episode kommer ut 18. april og blir publisert både som lydopptak og video på NRK.no og NRK TV. I første omgang skal episodene komme ut én gang i uken frem til sommeren.

– Vi har sommerfugler i magen, men nå gleder vi oss veldig til å endelig vise frem podkasten. Dette er kanskje litt store ord, men vi ønsker å oppnå stolthet i det sørsamiske samfunnet og samtidig håper vi det ikke kun er samer som kommer til å vise interesse, avslutter Dunfjeld-Mølvik.

Powered by Labrador CMS