Leder for mangfoldsutvaget til Norsk Journalistlag, Morten Feirud.

Mangfold i mediebransjen

Mangfoldsplakaten er levert til NJ: – Ikke nok å spikre den på veggen

Leder for mangfoldsutvaget, Morten Feirud, mener engasjementet for mangfold i bransjen er for tynn.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Som en del av Norsk Journalistlags (NJ) mangfoldstrategi, ble det under fagforeningens landsmøte i 2021 vedtatt at et mangfoldsutvalg skulle utarbeide en Mangfoldsplakat.

– Målet er å komme med krav og tiltak som kan bidra til en utvikling av journalistbransjen som kan stå over tid, sa leder for Bergen Journalistlag, Jens Kihl, til Journalisten den gang.

Men hva er statusen på Mangfoldsplakaten i dag?

Levert innen fristen

Mangfoldsplakaten skulle etter planen presenteres under NJ-landsmøte i mars år.

Under møtet ble det imidlertid kjent at plakaten ikke er ferdigstilt. Utvalget kunne meddele at Mangfoldplakaten var levert til NJ, men at det gjenstår at den blir behandlet politisk av det nye landsstyret.

– Vi leverte et utkast til plakaten som vi hadde gjennomarbeidet og var fornøyd med, innenfor det vi opplevde som vår frist, sier leder for mangfoldsutvalget og Drammens Tidende-journalist, Morten Feirud, til Journalisten.

Mangfoldstvalget består i tillegg av NRKs Karina Kaupang Jørgensen, TV 2s Fayroz Chamdid og Tønsbergs Blads Emira Holmøy.

Savner engasjement

Feirud rakk opp hånden og stilte et spørsmål knyttet til mangfold i mediebransjen under en NJ-samling for klubbledere i Amedia i 2022, forteller ham. Han ønsket å påpeke av mangfold bør være et av fokusområdene til Amedia den kommende tiden.

Det var nok til at han havnet på radaren til dem som skulle velge ut mangfoldsutvalget.

– Jeg takket gladelig ja, men dette understreker hvor tynt engasjement det er for mangfold, når det ikke skulle mer til for å bli en kandidat til utvalget, sier Feirud.

Under Styrkeløft 2022 var mangfold på agendaen, med flere foredrag med fokus på temaet. Målet var å synliggjøre arbeidet rundt mangfold og å innhente innspill til Mangfoldsplakaten.

– Vi hadde en QR-kode som kunne brukes til innspill, men det gav ikke så gode resultater. Vi fikk kun syv svar. Det gjorde at ansvaret for Mangfoldsplakaten falt enda mer på oss. Vi håpet at folk skulle vise mer engasjement, sier Feirud.

– Men vedtaket om Mangfoldsplakaten fikk veldig mange stemmer da det ble presentert, hvorfor tror du at journalistene ikke engasjerer seg mer?

– Når det kommer et slik vedtak, så er det såpass åpenbart at det bør stemmes ja på. Men så klapper nok mange seg på skulderen og tenker at de har gjort sitt.

– Trenger stadig oppdatering

En av utfordringene ved å lage plakaten har vært å gjøre den relevant for både store og små aktører, sier Feirud og peker på at mangfoldbegrepet er bredt og rommer mange kategorier.

– Vi mener vi har levert en god plakat. Samtidig er det viktig å presisere at dette er et dokument som trenger stadig oppdatering slik at det kan gjenspeile utviklingen i samfunnet.

Når plakaten blir offentliggjort, håper Feirud at den vil bidra til en bedre mangfoldssatsing i norske mediehus. Samtidig mener han at plakaten i seg selv ikke er nok, men et utgangspunkt for et mangfoldig tankesett. Enhver redaksjon vil måtte selv ta ansvaret videre for å iverksette mangfoldsatsinger internt.

– Noen redaksjoner som NRK og Schibsted er allerede bevisste og gode på mangfoldssatsningen sin. Det er vanskelig for oss i utvalget å si vårt perspektiv på hva de enkelte redaksjonene bør gjøre, så det må redaksjonene ta ansvaret for selv.

Men noen konkrete punkter gjelder alle og er enkel å iverksette, sier han.

– Det som ikke bør skje fremover, er for eksempel å arrangere et arrangement der folk i rullestol ikke kommer frem. Slike mål skal være overkommelig for alle.

– Vil det hjelpe om alle redaksjoner henger plakaten på veggen?

– Det kan i alle fall ikke bidra i en negativ retning. Det er absolutt et bra steg, men redaksjonene må også se seg selv i speilet. Det er ikke nok å spikre den på veggen.

Lagt frem i juni

Landsstyret i NJ har mottatt forslaget til Mangfoldsplakaten av mangfoldsutvaget.

– I utkastet er det innslag av politikk som landsstyret må ta stilling til og godkjenne. Det vil selvfølgelig skje i forståelse av utvalget, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad.

Etter planen blir Mangfoldsplakaten lagt frem på NJs landsstyremøte i juni 2023.

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS