Kommentar:

Adresseavisen svarer på kritikken

- Bygger ikke videre på andres saker, forteller nyhetsreaktøren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I Journalistens artikkel “Reaksjoner på journalistpris” reises det spørsmål om hvorvidt de avsløringene som lå til grunn for at et team fra Adresseavisen vant Den trønderske journalisprisen for serien “Silkeveiene” egentlig var nye.

Silkeveiene er en serie som består av en digital dokumentar, rundt 20 avissaker og 12-15 nettsaker. Serien er resultatet av 3 måneders arbeid. Det er altså ikke riktig, slik Isak Ladegaard og Journalistens redaksjon synes å tro, at Adresseavisens team har vunnet prisen kun for én reportasje.

I Journalistens artikkel vises det til at fenomener som Det mørke nettet, Silkeveiene, TOR og narkoforsendelser via posten ikke er nye avsløringer. Dette har Adresseavisen aldri påstått eller forsøkt å gi inntrykk av. Blant det vi har dokumentert og omtalt i metoderapporten som hovedfunnene er:

* 5500 konkrete narkohandler begått av norske nettverk på fem forskjellige krypterte narkomarked det siste året, samt hvor de ulike opererer, hvilke stoffer de selger og hvordan de skjuler sine spor.

* Grunnet ingen kontroll er Norge en eksportnasjon for narkotika i brevforsendelser.

* Dokumentert salg av narkotiske stoffer til barn under 18 år i Midt-Norge .

I Adresseavisen lytter vi når noen er kritiske til det vi har prestert, det er et godt utgangspunkt for å lære og bli bedre. Imidlertid er det for kritiske røster til en journalistpris et godt utgangspunkt å lese metoderapporten. Verken Journalisten eller Isak Ladegaard har bedt om å få denne fra oss, og den er ikke offentlig tilgjengelig. Vi har derfor, etter at vår journalist ble intervjuet, sendt den til Journalisten. Vår oppfordring er at denne gjøres tilgjengelig.

Dersom våre saker hadde bygget videre på opplysninger i sakene til Isak Ladegaard, Aftenposten eller andre ville det naturligvis vært riktig av oss å henvise til dette. Det gjør våre saker imidlertid ikke. Å kreve at en metoderapport skal redegjøre for alle tidligere saker om et gitt tema er et blindspor. Skulle for eksempel en journalist som avslører korrupsjon måtte vise til alle tidligere korrupsjonsavsløringer?

Vår reporter har så langt holdt foredrag for politiet, DSB og helsevesenet om artikkelserien. Det er oppsiktsvekkende dersom sentrale fagmiljø ber oss holde foredrag om noe som allerede er viden kjent. Systemet for postkontroll ble også lagt om fire uker etter publisering av første sak.

Les også:

Adresseavisens metoderapport til Hell-konferansen

Flere nyheter om Adresseavisen

 

 

Powered by Labrador CMS