Hederspris til Johan O. Jensen

HELL (Journalisten): Johan O. Jensen fra Adresseavisen ble lørdag tildelt hederspris for sitt mangeårige bidrag til å heve kvaliteten på, og respekten for, trøndersk journalistikk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Hedersversjonen av Den trønderske journalistprisen 2006 ble delt ut av Trondhjems Journalistforening, Nord-Trøndelag Journalistlag og Trøndelag Redaktørforening under festmiddagen på årets Hell-konferanse. Juryen framhever at Johan O. Jensen har en stemme som blir lyttet til.

«Som kommentator er han uredd, uavhengig, overraskende og original. Med sin brede samfunnsinnsikt og journalistiske ekspertise, sin humor og sitt slagferdige vidd er han en ener på sitt felt. Årets hedersprisvinner har en grunnfestet respekt både for dem han omtaler og for leserne. Han gir oss som leser noe verdifullt i gave; han får oss ikke bare til å nikke gjenkjennende, til å stoppe og reflektere – han får oss også til å reagere, uttaler juryen.

Rørt prisvinner

– Jeg blir brydd, men det føles bra. Her var det så mange honnørord at jeg helt mistet oversikten, sa en åpenbart rørt prisvinner til Journalisten etter utdelingen.

Johan O. Jensen går av med pensjon til sommeren, noen uker før han fyller 67 år. Han har vurdert, og fått tilbud om, å fortsette til han passerer 70, men avgjørelsen er tatt.

– Min kone er allerede pensjonist, så jeg får tilpasse meg. Det er flott å kunne avslutte karrieren på en slik måte. Det har vært en storartet tid, og jeg har ikke kjedet meg et øyeblikk. Tenk at jeg ikke en gang kunne bruke en skrivemaskin da jeg startet som journalist for 45 år siden, i 1961, mimrer Jensen.

Han gruer seg litt til å avslutte karrieren, men akter ikke å gi opp skrivingen. Han har allerede forfattet et dusin dokumentarbøker, og ingen blir overrasket om det kommer flere.

Har vært spiss

Prisvinneren forteller at han har forsøkt å være en oppegående og spiss kommentator. Derfor setter han stor pris på juryens begrunnelse for å tildele ham hedersutgaven av den trønderske journalistprisen for 2006.

Juryen viser til at Jensen i hele sin journalistiske karriere har engasjert seg i journalistikkens rolle som den fjerde statsmakt. Han beskrives som en tydelig og våken vokter av presseetikken og av egen stand, både i PFU og i spaltene.

«Han viser til fulle at journalistikken er et yrke til å modnes i, og at begrep som samfunnsoppdrag, integritet og verdier fortsatt har en grunnleggende journalistisk mening», heter det i juryens begrunnelse.

– Det har vært morsomt å ha meninger. Som kommentator i en regionavis møter du mange mennesker som gir deg tilbakemeldinger. Du blir gjenkjent, og får mer direkte respons enn kollegene i riksavisene, sier Johan O. Jensen.

Powered by Labrador CMS