Mullah Krekar ville ikke dra til Hell

HELL (Journalisten): Kanskje skremte stedsnavnet, men uansett trakk mullah Krekar seg fra et møte med trønderske journalister. Alf Hildrum tok imidlertid sjansen på å steppe inn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Arrangørene av den årlige journalistkonferansen på Hell ved Stjørdal var sikre på at de hadde gjort et kupp. I programmet sto følgende kryptiske post oppført klokka 20.00 på åpningskvelden:

«Overraskelse (må av sikkerhetsgrunner holdes hemmelig)».

Overraskelsen skulle være mullah Krekar, som hadde takket ja til å delta på en times seanse på konferansen fredag kveld. Planen var at han skulle intervjues av NRKs Kari Sørbø. Den utvisningstruede, kurdiske geriljakrigeren fant imidlertid til slutt ut at det ikke var tilrådelig at han reiste til Hell, og arrangørene måtte med tungt hjerte notere forfall.

På hjemmebane

Behovet for sikkerhetstiltak var betydelig lavere da erstatteren, lyninviterte Alf Hildrum, entret scenen. Den nye TV 2-sjefen var nærmest på hjemmebane, ikke altfor langt fra sitt nordtrønderske opphavssted Overhalla.

En skuffet leder av Hell-komiteen, Øyvind André Haram, forklarer mullah Krekars forfall slik:

– Vi hadde arbeidet siden tidlig i desember med å få Krekar hit. Alt lå til rette for det, og han var selv innstilt på å reise. Han krevde at det skulle være stille om besøket på forhånd, fordi han er redd for tiden av sikkerhetsmessige grunner. Det lovte vi. Men onsdag trakk han seg, fordi broren var imot reisen. Selv ikke iherdige overtalelsesforsøk fra Krekars advokat, Brynjar Meling, lyktes.

Offensivt ut

Kari Sørbø uttrykker også stor skuffelse over Krekars forfall. Hun hadde forberedt seg godt, blant annet ved å lese boka Krekar har skrevet om sitt liv. Oppildnet av spørsmålene hun hadde tenkt å stille Krekar, gikk hun i stedet offensivt løs på intervjuet med Alf Hildrum.

– En mullah i A-pressen, kan det passe på deg? startet Sørbø.

Da Hildrum trakk på svaret, fortsatte hun:

– Hva var den verste beslutningen du har tatt som konsernsjef i A-pressen?

– Det var nok verst å legge ned aviser. Det var ille for både de ansatte og leserne. Men det er slik at journalister skal ha lønn, og hvordan skal vi betale dem når inntektene blir borte?

Reddet TA

Hildrum la til at A-pressen for noen år siden også var veldig nær ved å legge ned Telemarksavisa.

– I dag er jeg veldig glad for at vi ikke gjorde det. Vi fikk litt hjelp av LO, og nå går det bra med avisa. Opplagstallene som kommer mandag er strålende for TA, røpet han.

Var en pøbel

Sørbø viste til at Krekar i sin bok beskrev seg selv som en svært dårlig elev på skolen, og med klare pøbelaktige karaktertrekk. Da hun spurte hvordan dette samsvarte med Hildrums barndom, svarte den avtroppende konsernsjefen:

– Jeg var arbeidsom på skolen. Men ikke mer enn at jeg akkurat kom inn på Handelshøyskolen.

Powered by Labrador CMS