Må man mangle folkeskikk for å bli programlederkjendis? Dette var utgangsspørsmålet for den siste debatten på årets Hell-konferanse søndag, da de to munnrappe P3-journalistene forklarte hvorfor de stadig velger å sprenge grenser og bryte tabuer.
– Svaret på spørsmålet er selvfølgelig nei, sa Else Kåss Furuseth, og fikk tilslutning fra kollegaen.
Shockjoking
Mina Hadjians totimers direktesendinger på formiddagene er preget av frekkhet og jevnlige provokasjoner. En rekke kjente personer har fått gjennomgå av munnrappe Mina, i en stil som har blitt kalt shockjoking. Innslagene har ført til oppslag i mediene, og har gitt Hadjian en raskt stigende kjendiskurve. Nå er hun i gang med å forberede eget tv-show.
Flere av påfunnene har vært av så sterkt kaliber at de har endt opp i kringkastingsrådet og Pressens Faglige Utvalg.
Pastor-raljering
Innslag om Frp-ordfører Terje Søviknes og pastor Jan-Aage Torp har fått konsekvenser for Hadjian. Hennes raljering med Torps konservative holdinger og homofilimotstand førte til reprimande fra kringkastingsrådet i november. Neste utskeielse vakte enda større oppmerksomhet. Hadjian overtalte drapsdømte Veronica Orderud til å lese inn følgende programvignett:
«Hei, det er Veronica Orderud. Jeg hører på Mina hver dag. Og hvis DU ikke gjør det, så dreper jeg deg».
Hadjian fortalte journalistkollegene i salen at hun var helt uforberedt på de sterke reaksjonene.
– Jeg har gjort så mange ting som er mye verre, sa hun.
PFU-klage
I januar stemplet Hadjian Terje Søviknes som en kriminell mann uten hake, og utbasunerte at han skulle vært bak lås og slå for sex-episoden med en 16-årig partifelle i 2001. Den tidligere Frp-toppen ble aldri siktet i saken. NRK ba om unnskyldning, men Søviknes klaget likevel innslaget inn for både PFU og kringkastingsrådet.
– Jeg angrer på en setning i omtalen, om at han skulle vært bak lås og slå. Ellers sa jeg ikke noe som ikke var sant, sa Hadjian. Hun forklarte at motivet for innslaget var å bidra til at folk ikke skal glemme Søviknes, fordi han fortsatt har en politisk karriere og tjener mer enn statsministeren.
– Har Søviknæs en god sak i PFU, spurte ordstyrer Eva Laukøy, selv NRK-journalist.
– Jaaa… PFU kommer til å dømme meg, jeg kommer til å be om unnskyldning og krysse fingrene.
Ikke festlig
– Hvor mange flere saker i kringkastingsrådet og PFU tåler du, før jobben din er i fare?
– Jeg tror ikke jeg tåler så mange flere. Jeg fortsetter å lage radio, men kvalitetssikrer bedre. Jeg kan jo ikke si at jeg synes det har vært festlig siden Torp-saken.
Hadjian angrer også på deler av Torp-innslaget.
– Jeg burde formulert omtalen av Torp mye bedre. Det var en følelsesutladning. Jeg gikk litt for langt da jeg kalte ham en stjernepsykopat. Det funker best når jeg stryker folk på kinnet, samtidig som jeg knipser dem på balla, fastslo hun.
Ingen grense
Hadjian innrømmet at hun, ved sine tirader mot kjente personer hun ikke liker, risikerer å gjøre dem til ofre som folk får sympati for.
– Hvor går grensen for deg, ble hun spurt fra salen.
– Det er ikke noen eksakt grense. Grensen er til dels Vær Varsom-plakaten og dels de i NRK som bestiller programmet. Jeg har fått høyere takhøyde av dem enn mange andre, fordi formatet skal være sånn. Grensen går også ved min egen moral, svarte Hadjian.
Mildere humor
P3-kollega Else Kåss Furuseth bryter også tabuer, men på en mildere måte. Hennes humorprogrammer preges av halv- og helprivate historier, der hun ofte bruker sin egen person som rollefigur. I motsetning til Hadjian har hun så langt verken belemret kringkastingsrådet eller PFU med klager.
– Jeg lager et pinlig privat program. Det er nok derfor jeg er invitert hit for å snakke om behovet for folkeskikk. Jeg bryter vel tabuer, ved at jeg for eksempel snakker om at jeg er mislykket og andre ting man tilsynelatende ikke skal snakke om. Jeg opplever selv at slikt er morsomt, og bruker det for at folk skal le og kjenne seg igjen, sa Furuseth.