Rune Petter Ness, Norunn Bergesen, Marit Bardal og Stian Wallum fra Adresseavisen. Helt til høyre ser vi juryleder Sveinung Uddu Ystad. Foto: Bjørn Åge Mossin
Rune Petter Ness, Norunn Bergesen, Marit Bardal og Stian Wallum fra Adresseavisen. Helt til høyre ser vi juryleder Sveinung Uddu Ystad. Foto: Bjørn Åge Mossin

Adresseavisen fikk Den trønderske journalistprisen for «Klasse 10C»

HELL (Journalisten): Se alle prisvinnerne her.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag ble i alt åtte trønderske journalistpriser delt ut på Hellkonferansen.

Les også: Ellingsen og By Rise - Adressas dynamiske duo - vant Hedersprisen på Hell

Adresseavisen ble tildelt Den trønderske journalistprisen og prisen for beste featurejournalistikk i året som gikk.

Hovedprisen gikk til Grete Holstad, Norunn Bergersen, Rune Petter Ness, Espen Bakken, Jonas Nilsson, Glen Musk, Frank Lervik, Ingrid Meisingset, Marit Bardal og Hilde Skjesol for prosjektet «Klasse 10C».

Adresseavisens redaksjon flyttet i slutten av oktober inn i klasse 10C på Charlottenlund skole i en uke. På denne måten mener juryen de klarte å sette søkelys på temaer som berør ungdom og belyser samtiden. I begrunnelsen heter det blant annet:

«Samlet er prisvinneren et imponerende journalistisk arbeid som tar i bruk et bredt spekter av publiseringskanaler. Gjennom både idé-, kilde-, analyse- og formidlingsarbeidet greier prisvinneren å ta ungdom på alvor både som kilder og som publikum».

Tok storeslem

Nyhets- og fotoredaksjonen i Adresseavisen stakk av med kveldens første pris for årets hendelsessak for dekningen av terrorangrepene i Brussel.

I begrunnelsen står det at juryen er imponert over bruken av digitale virkemidler i sakene og avanserte søk i sosiale medier. «Det resulterer i at redaksjonen og reporteren i felt finner og bekrefter egne vinkler i et løpende nyhetsbilde som er relevante for egne lesere, og som hjelper dem å forstå».

Joakim Slettebak Wangen, Rune Petter Ness, Charlotte Sundberg og Erlend Hansen Juvik i Adresseavisen. Foto: Bjørn Åge Mossin
Joakim Slettebak Wangen, Rune Petter Ness, Charlotte Sundberg og Erlend Hansen Juvik i Adresseavisen. Foto: Bjørn Åge Mossin

Lokalpressen

Knut Inge Blix Furuseth, Skjalg Ledang og <br>Alexander Killingberg. Foto: Bjørn Åge Mossin
Knut Inge Blix Furuseth, Skjalg Ledang og 
Alexander Killingberg. Foto: Bjørn Åge Mossin

Prisen for årets lokalsak gikk til «Den hemmelige millionavtalen» av Alexander Killingberg, Skjalg Ledang og Knut Inge Blix Furuseth i Fosna-Folket.

I juryens begrunnelse heter det at prisvinnerne har bidratt til å avdekke svært spesielle ansettelsesavtaler og fallskjermer i en liten kommune ved å drive god, gammeldags kritisk nyhetsjournalistikk.

Tidligere lørdag holdt journalistene Alexander Killingberg og Skjalg Ledang et lite foredrag om arbeidet med prosjektet. Se video under.

VG-reportasje fikk fotopris

Prisen for beste foto gikk til «Håp i havet» av Therese Alice Sanne i VG. Det var i slutten av oktober at VG Helg hadde en 100-siders reportasje med fotojournalistikk fra hele Norge.  Sanne dokumenterte den lille bygda Sørburøy i Sør-Trøndelag. Hun var ikke til stede lørdag for å motta prisen.

«Et viktig samtidsdokument fra trøndersk kystkultur. Med et nøkternt og personlig bildespråk dokumenterer fotografen dagliglivet til innbyggerne på Sørburøy. Man kan nesten føle at tiden går litt saktere, samtidig som synergien mellom menneske og natur er effektivt formidlet i bilder som i seg selv holder meget høy kvalitet. Dette er visuell historiefortelling på høyt nivå», sier juryen.

Faksimile VG. 
Faksimile VG. 

«Psykisk helse hos eldre» av Håvard Karlsen, Karoline Paulsen Årrestad og Sigurd Steinum i Norgesglasset NRK P1 fikk hederlig omtale av juryen.

I begrunnelsen forklarer de at de ble glad i dette prosjektet, som viser hvilken styrke radioformatet har til å formidle viktig og konstruktiv journalistikk til et bredt publikum om temaer som berører mange.

Karoline Paulsen Årrestad og Håvard Karlsen i Norgesglasset mottok prisen. Foto: Bjørn Åge Mossin
Karoline Paulsen Årrestad og Håvard Karlsen i Norgesglasset mottok prisen. Foto: Bjørn Åge Mossin

Vant pris - kjemper om Skup

Prisen for beste nyhetssak var det TV 2 som stakk av med for «Kataloghaiene».

Faksimile TV 2.
Faksimile TV 2.

Det var en tårevåt Sophie Bergersen fra Trondheim-kontoret til TV 2, som var den som først startet å jobbe med saken, som mottok prisen lørdag kveld. Da omfanget viste seg å være større enn først antatt ble Chris Ronald Hermansen, Peter Breivik, Tom Rune Orset og Øyvind Hermstad i TV 2 koblet på.

Slik beskriver juryen saken: «Med et simpelt museklikk loppes små og store selskaper over hele landet av kataloghaiene. Ved hjelp av omfattende graving og kreativ bruk av nye dataverktøy er det lokalkontoret som avslører og avkler et av de mest aktive nettverkene, og skaper nasjonale overskrifter om svindel i milliardklassen. Dette er nyhetsjournalistikk av høy klasse, der det skinner av håndverket fra idé til presentasjon».

– Jeg håper denne prisen står som en påminnelse på at det er viktig å ha riksmedier andre steder enn i Oslo, sier Bergersen.

«Kataloghaiene» kjemper også om Skup-pris i år.

F.v. Peter Breivik, Chris Ronald Hermansen, Øyvind Hermstad og Sophie Bergersen. Foto: Bjørn Åge Mossin
F.v. Peter Breivik, Chris Ronald Hermansen, Øyvind Hermstad og Sophie Bergersen. Foto: Bjørn Åge Mossin

Juryen

Juryen har bestått av førsteamanuensis Oddveig Storstad ved Høyskolen Kristiania, førstelektor Handelshøgskolen Bård Borch Michalsen ved UiT i Harstad, ansvarlig redaktør Anette Sivertstøl for Studentmediene i Trondheim, journalist i Dagbladet og tidligere Skup-vinner Kristoffer Egeberg, doktorgradsstipendiat Espen Leirset ved Nord universitet i Levanger, reportasjesjef Dyveke Sandtorv Nilssen i TV 2 Nyhetskanalen og leder Sveinung Ystad av Pressefotografens Klubb.