PFU konkluderte med at Budstikka ikke brøt god presseskikk.

Pressens Faglige Utvalg

Identifiserte død tenåring mot familiens vilje – ble ikke PFU-felt

Viste hensyn, mente PFU.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Pressens Faglige Utvalg (PFU) konkluderte med at Budstikka viste tilstrekkelig hensyn til de pårørende i sin omtale av begravelsen til et offer for smittsom hjernehinnebetennelse.

Familien reagerte i klagen også på at avisen brukte navnet på tenåringen, men PFU valgte å heller ikke felle Budstikka for dette. 

Klager var gutten mor.

Utgangspunktet for dagens PFU-behandling var en artikkel Budstikka publiserte i august. Artikkelen omhandlet guttens begravelse og var  illustrert med bilde av kirken, samt et bilde av sortkledde mennesker på veg til sermonien. Avisen brukte også navnet på gutten i saken.

Guttens mor understrekte i klagen at avisen på forhånd hadde fått beskjed om at familien ikke ønsket at journalister var til stede i begravelsen. 

Flere medier hadde tatt kontakt med familien på forhånd. Alle hadde fått samme svar, men kun Budstikka valgte å være til stede utenfor kirkelokalene.

Under dagens PFU-behandling påpekte flere at de hadde forståelse for at familien opplevde medieomtalen som en tilleggsbelastning.

– Er det et sted hvor jeg ikke har lyst til å treffe på pressen, er det i begravelsen til mitt eget barn, sa Nina Fjeldheim, som representerer allmennheten i PFU.

Gunnar Kagge, som representerer journalistene i utvalget, la til:

– Jeg skjønner veldig godt klager her.

Kagge kommenterte også Budstikkas valg om å bruke navn. Han stilte spørsmål ved hva som var informasjonsverdien her.

– Hva ville leserne gått glipp av om det ikke var brukt, spurte Kagge.

Men verken Kagge eller Fjeldheim mente at Budstikka i sin dekning hadde brutt god presseskikk. Det mente heller ingen andre i utvalget. 

Powered by Labrador CMS