Ivar Andenæs. Foto: Birgit Dannenberg
Ivar Andenæs. Foto: Birgit Dannenberg

Forsker på sjefens gamle arbeidsplass

IJ-forsker Ivar Andenæs vil se hvorfor ting har blitt som de er i Halden Arbeiderblad.

Publisert Sist oppdatert

Den erfarne forskeren gikk i gang med prosjektet i januar etter å ha fått midler fra Rådet for anvendt medieforskning (RAM).

Skal ikke forske på Rekve

Han er imidlertid tydelig på at han ikke skal ta for seg rollen som tidligere Halden Arbeiderblad-redaktør, og Institutt for journalistikks nåværende leder, Frode Rekve har spilt i avisen.

– Nei, der kan jeg trygt kalles inhabil, så det holder jeg meg unna. Dette blir ikke noen Frode Rekve-biografi, sier Andenæs til Journalisten.

Han skal ta for seg historien fra avisen så dagens lys i 1929.

– Jeg skal se på historien og bakgrunnen til at avisen har blitt slik den har blitt. Det er spesielle forhold blant annet på eiersiden som gir avisen en særpreget historie.

Trenger ytterligere midler

Foreløpig strekker forskningsmidlene seg til mai, men Andenæs sier han har tro på at prosjektet vil ha et liv også etter det.

– Det er avhengig av at det tilføres nye midler, men jeg tror absolutt det er et prosjekt som har livets rett og som kommer til å fortsette etter mai.

Andenæs startet i januar og forskningsmidlene rekker fram til femte mai.

– I første omgang er planen at det resulterer i en forskningsrapport. Om det etter hvert kan bli en bok av det gjenstår å se. Det er mulig at et forlag kan nappe på det, men det er helt i det blå, sier Andenæs.

Fortsatt støy

I disse dager er nok en gang uenighet om veivalgene i avisen. Styret har i to omganger fattet vedtak om å legge ned trykkeriet i HA, men det er betydelig motstand mot dette blant en del av de lokale eiere og arbeidstakere.

– Hvordan er det å forske på et objekt som stadig forandrer seg?

– Det gjør det i alle fall ikke kjedelig.