Illustrasjonsfoto: Birgit Dannenberg

Trykkeribråk i Halden – igjen

Styreflertallet vil selge trykkeriet, dermed brygger det til reprise på fjorårets spetakkel.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Gjennom flere år har Halden Arbeiderblad nytt godt av Orkla Media (og senere Edda Medias) ønske om å kontrollere annonsemarkedet i Østfold gjennom sin annonsesamkjøring. I fjor ble det lukrative samarbeidet avsluttet. Da gikk Halden Arbeiderblad inn i A-pressens annonsesamkjøring. Det betyr at avisen mistet millioninntekter, for da Orkla Media fikk med seg Halden Arbeiderblad i sin samkjøring, ga de også en garantisum til avisen.

Bare de siste fire årene har denne gavepakken gitt avisen 18 millioner kroner.

Krevende

Så når styret har arbeidet med budsjettet for 2010, som ennå ikke er vedtatt, er ikke denne kjærkomne inntektsstrømmen der lenger. Med en stram økonomi og etter å ha kuttet i kostnadene de siste tre årene, hentet styret i avisen tidligere denne uken fram et gammelt forslag: Legg ned trykkeriet.

Det har tidligere vist seg å være upopulært i en avis som eies av det lokale Arbeiderpartiet og fagbevegelsen, sammen med A-pressen.

– Det er en krevende markedsmessig utfordring, som for alle andre i markedet. Jo lenger man venter med å gjøre ting, desto vanskeligere blir det å få det gjennomført. Det er alvorlig, sier styremedlem Jorulf Husbyen som representerer A-pressen.

Berge

Ansvarlig redaktør Hans-Petter Kjøge forteller at trykkeriet er i ferd med å bli utdatert. Ifølge redaktøren må HAs presse har begrenset fargekapasitet, og at det preger det daglige produktet. Pressa kan ikke kjøre mer enn 24 fargesider i en seksjon.

Det nyeste trykktårnet på pressa er fra 90-tallet. Derfor foreslås trykkeriet avviklet og bygget i Halden sentrum solgt.

– Å gjøre dette vil berge økonomien til avisen på sikt. Styret mener at det må satses på avisproduktet, det er kjerneproduktet. Vi må komme ut seks dager i uken, satse på nettavisen og vi må ha nytt produksjonsutstyr. Og vi må kutte videre fremover for å komme oss litt på fote, sier Kjøge.

Et alternativ er å kutte antall utgivelser, men for redaktøren er det overhodet ikke aktuelt å gå ned fra de seks utgivelsene i uken avisen har i dag.

Medisin

Kjøge er usikker på hvor lenge dagens gamle trykkpresse vil kunne drives. Redaktøren understreker at det ikke er mer å kutte etter ostehøvelprinsippet, etter at avisen har vært gjennom omfattende sparetiltak de siste tre årene. I 2010 vil Halden Arbeiderblad trolig få et driftsunderskudd, derfor handler disse tiltakene om veien videre for avisen.

– Dette er en medisin de fleste norske aviser har vært gjennom tidligere, men i Halden med det lokale eierskapet, er det blitt stemt ned tidligere. Nå er økonomien så anstrengt at dette var medisinen flertallet i styret ville ta i bruk, sier Kjøge.

Men om flertallet vil, så er mindretallet i styret av en helt annen oppfatning. De mener at tallene ikke helt stemmer og at situasjonen er overdrevet. Derfor ønsker de komme med egne kuttforslag som de vil legge fram på styremøte 9. mars.

Uansett kan ikke et styre alene vedta at trykkeriet skal legges ned. Det er vedtektsfestet at slikt skal behandles på generalforsamling, og den er ennå ikke berammet.

Ribbes

Fellesforbundets styrerepresentant Bjørn Norvald Larsen representerer mindretallet i styret. Han mener at det legges opp til at avisen skal ribbes for verdier og legges i fanget på A-pressen.

Larsen sier at det er helt på jordet å selge avishuset på torget all den tid det er den største verdien i avisselskapet. Han foreslår å skille ut huset til et eget selskap for å bruke det som lånegaranti.

Videre forklarer han at de nå ser på hvilke muligheter det ligger i å beholde trykkeriet. At trykkeriet karakteriseres som utdatert og ligger bak nesten hele Avis-Norge, kjenner han ikke til.

– Det har ikke vi fått beskjed om. Pressa kan gå noen år til mener de som driver med det, sier Larsen.

Ikke bråk

Han understreker at det her ikke er snakk om bråk i styret. Larsen påpeker at mindretallet er enige med resten av styret i at økonomien er anstrengt, men ikke i medisinen. De er også usikre på tallene styret har presentert.

– Vi er ikke helt enig i hvordan det er stilt opp, men det har vi folk som skal se på. Nedleggelse av trykkeriet mener vi er brudd på hovedavtalen. De tillitsvalgte skal ha hatt mulighet til å drøfte dette før styremøtet. De har ikke fått informasjon i det hele tatt, sier Larsen og legger til: – Hvis tallene er riktige, må vi selvfølgelig forholde oss til det.

Det er ikke første gang det er uenighet om trykkeriets fremtid i Halden. På tampen av 2008 ble det også besluttet at trykkeriet skulle legges ned.

Powered by Labrador CMS