Aldri opplevd verre enn Irak

Erfarne journalister beskriver arbeidsvilkårene i Irak som de farligste de noengang har opplevd. Og at dette mer enn noe påvirker journalistikken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det viser en undersøkelse den amerikanske forskningsorganisasjonen «The Project for Excellence in Journalism» (PEJ) har foretatt blant journalister som har arbeidet i Irak de siste fire åra. Hensikten har vært å få innblikk i hva slags vilkår de har jobbet under. Journalistene, som for det mest er erfarne krigskorrespondenter, mener de har dekket de amerikanske styrkene og opprørerne mye bedre enn vanlige sivile Irakeres liv. De mener bildet de har gitt av Irak ikke er for negativt. Snarere mener mange at utviklingen i krigen har vært mye verre enn det amerikanske folket har oppfattet.

For farlig

Et flertall av journalistene sier at mesteparten av Irak er for farlig å bevege seg i. Ni av ti mener det samme om store deler av byen Bagdad. Skal de noe sted må de alltid ha med seg væpnede vakter og følgebiler. Og utenfor den tungt voktede «Green Zone» må de fleste overlate den nødvendige tilstedeværende rapporteringen til lokale krefter. Likevel sier ni at ti journalister at deres lokale ansatte ikke kan ha med seg noe utstyr, ikke en gang en notatblokk, som kan avsløre at de jobber for vestlige medier. Da risikerer de å bli drept. Mange lokalt ansatte forteller ikke en gang sin egen familie hvem de jobber for. Åtte av ti svarer at forholdene over tid er blitt verre, ikke bedre.

Drept

Journalistene beskriver forholdene i Irak som de farligste de noen gang har opplevd. Hele 57 prosent sier de har opplevd at minst en av deres irakiske kolleger er blitt drept eller kidnappet det siste året. Og mange flere blir daglig truet.

«Sju i staben drept siden 2003, inkludert tre nå i juli», skriver en kontorsjef.

De fleste stiller seg positivt til «embedding» hos de amerikanske styrkene. De innrømmer at det gir dem et begrenset perspektiv, men påpeker at det gir adgang til informasjon de ellers ikke ville fått.

Undersøkelsen, som ble avsluttet 7.november, omfatter svar fra 111 journalister som har jobbet eller jobber i Irak. De fleste har tilbrakt mer enn sju måneder i landet og de er fra 29 ulike medier.

Powered by Labrador CMS