Jahn Otto Johansen. Arkivfoto: Birgit Dannenberg

Jahn Otto Johansen er død

Den profilerte journalisten minnes som en mann som fornyet journalistikken. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Journalist og forfatter Jahn Otto Johansen døde 1. januar, 83 år gammel, melder Porsgrunn Dagblad

Johansen startet sin karriere i Porsgrunns Dagblad i 1949 og har siden en langvarig mediekarriere som utenrikssjef i Dagsrevyen, sjefredaktør i Dagbladet, utenrikskorrespondent for NRK i Washington, Moskva og Berlin, og har skrevet et sekstitalls bøker, blant annet om Midtøsten og Sovjetunionen. 

– Jahn Otto Johansen var en folkeopplyser i ordets beste forstand, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til NTB. 

Han mener Johansen bidro til å fornye journalistikken ved å møte folk på deres egne arenaer.

– Han var en folkeopplyser i ordets beste forstand, han var en markant journalist og forteller. For NRK betydde han mye siden han var så opptatt av å nå fram til hele folket. Han var ikke en elitist i det hele tatt, sier Eriksen til NTB.

Ble alvorlig syk

Dagbladet skrev i april i fjor at Johansen ble alvorlig syk sommeren 2016. Han kollapset hjemme etter en tur til Moskva, sammen med sønnen, Aftenposten-korrespondent Per Anders Johansen. Da han ble innlagt på Diakonhjemmet, fikk han beskjed om at hadde fire forskjellige dødelige sykdommer i kroppen, og havnet til slutt i koma i flere uker, skrev avisen. 

– Nyrene, lungene og hjertet var det så mye trøbbel med at det ble betegnet som dødelig av legene, og det hadde gått hull på tarmene. Det var skremmende, sa Johansen til Dagbladet.

Johansens første jobb i NRK var som sjef for Dagsrevyens utenriksredaksjon i 1966, skriver allmennkringkasteren. Deretter ble han Moskva-korrespondent. Etter å ha vært sjefredaktør i Dagbladet i flere år sammen med Arve Solstad, vendte Johansen tilbake til NRK.

Andre perspektiver 

Da først som utenrikskommentator, så som korrespondent i Washington, D.C, så ble han igjen utenrikssjef i Dagsrevyen, og tilslutt fikk han sin siste korrespondentjobb, i Berlin – en by som hadde en spesiell plass i Jahn Otto Johansens liv. Blant annet fra sitt stambord i den daværende Kafé Möring leverte han flere av sine utenrikspolitiske analyser og korrespondentbrev.

Hans tidligere kollega Jon Gelius skriver på Twitter at «en kunnskapsrik og dyktig kollega er gått ut av tiden».

Øst-Europa

Jahn Otto Johansen studerte geografi og etnografi, han gjennomførte Forsvarets russiskkurs og studerte sovjetiske og østeuropeiske forhold i Warszawa, Moskva og i USA.

Dette gjorde ham helt fram til sin død til en av Norges fremste Øst-Europa-eksperter.

Johansen skrev flere bøker om kulturhistoriske konflikter og utenrikspolitiske spørsmål fra land i dette området. I hans vel 60 bøker kan en også lese om Midtøsten, jødisk kultur, antisemittisme, romanifolket, USA, Finland, Kina, norske og internasjonale kunstnere og mat. 

Mange priser 

83-åringen skrev fortsatt aktivt til i fjor, blant annet om sykdommen som rammet ham året før. Han ga ut sin siste bok i fjor høst, «Marie og hennes elsker – jakten på mitt opphav».

Jahn Otto Johansen mottok en rekke norske og internasjonale priser, blant annet Kommandør av Finlands løves Orden, Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden, Willy Brandt-prisen, NRK Dampradioens gullnål og Cappelenprisen 1982. I 2012 fikk han Fritt Ords Honnør for sitt arbeid med formidling av romfolkets situasjon, kultur og historie.

Powered by Labrador CMS