Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Jitse Buitink, mannen bak Radio Nord-Norge, mener den viktige offentlige debatten om næringslivet i Nord-Norge er fraværende, og at Nord-Norge i praksis er blitt uten definisjonsmakt.
Det vil Buitink gjøre noe med, og den nyetablerte Radio Nord-Norge har allerede fått god oppsving.
Bare denne siste uken har Radio Nord-Norge i samarbeid med Radio Helgeland fått FM-sendinger i Herøy, Dønna, Alstahaug og Leirfjord. Båtsfjord og Berlevåg er også klart. Nå venter bare Sør-Varanger.
Det er først og fremst vi som bor her som må fortelle historiene herfra, de store linjene bør trekkes av de små blyantene, og ikke med sprittusj.
Jitse Buitnik
Vil skape engasjement
– Denne sommeren har vært hektisk, målet er å besøke alle kommuner i Nord-Norge, nå står Troms og Finnmark for tur, sier Buitink.
– Vi er et nytt radiokonsept som ønsker å skape engasjement hos alle som bor i Nord-Norge. Det er først og fremst vi som bor her som må fortelle historiene herfra, de store linjene bør trekkes av de små blyantene, og ikke med sprittusj, sier han.
– Man må lytte til folket der de bor, og ikke bestemme over hodene på dem. Nyheter som er filtrert 300 mil unna blir ikke så relevante.
Annonse
Savner diskusjonene
Han savner de store, grunnleggende diskusjonene i nord. Buitink er bosatt i Andøy i Vesterålen, og har nå gjort visjonen om en samlet mediekanal for hele landsdelen om til virkelighet. Med seg på laget får han stadig flere, også finnmarkinger.
– Vi er allerede godt mottatt i hele Finnmark, sier samarbeidspartner og radioguru Tommy Nilsen fra Båtsfjord.
Han har 30 års fartstid innen radioarbeid og jobber blant annet som fotograf for TV 2. Den siste tida har han dekket nyheter og sendinger fra Berlevåg i nord til Kirkenes i øst.
– Finnmark er åpenbart nedprioritert av NRK, og vi føler at tida er inne for Radio Nord-Norge, mener Nilsen.
Næringslivet i nord
Med sitt rullende studio, ei campingvogn med innebygd studio, har Buitink denne sommeren også besøkt alle kommunene i Sør-Helgeland.
– Vi forsøker å sette søkelys på næringslivet i nord, ikke minst havbruket som har ei stor fremtid, men som de færreste ser rekkevidden av, mener Buitink.
– Det har vært interessante møter og intervjuer med politisk ledelse i kommuner som Dønna og Vega. Det slår oss at problemstillingene er de samme over hele linja her i Nord-Norge. Vi styres utenfra og det føres hverken en distriktspolitikk, eller bygges lokaldemokrati, som peker inn i framtida, legger han til.
– Kommuner og fylker skal slås sammen uten at oppgavene og strategien er definert. Man forsøker fra Oslo å foreta en slags nykolonisering. Folk kvier seg for å flytte til den landsdelen som har de største mulighetene i framtida, og vi får mangel på arbeidskraft i flere sektorer. Summen av dette skaper kjempemuligheter for å produsere radioinnhold i tida framover, fastslår Buitink.
– Disse spørsmålene vil Oslo-styrte NRK eller de politiske korrekte journalistene i Akersgata aldri følge opp på en skikkelig måte, og her har vi vårt store potensial.
Debatter i alle samfunnslag
– Men så har Radio Nord-Norge en viktig oppgave som kommer i kjølvannet av dette, å legge til rette for den gode debatten der alle skal slippe til. Mye er diskutert allerede, og mennesker fra alle samfunnslag har fått uttale og forsvare seg.
Han fortsetter:
– Det er en ære å få være bindeledd. I sendinger fra Båtsfjord sist helg, hadde vi representanter fra russisk næring og Norges forsvarsminister. Folk lever side om side her, og vår rolle som formidler er viktig.
– At radioen binder landsdelen sammen er det ingen tvil om, det kan merkes på tilbakemeldingene fra hele landsdelen. Folk på Helgeland hilser til familie og kjente lenger nord, og visa versa. Vi må skape kontakt mellom folk i de tre fylkene, uavhengig av hva man bestemmer om grenseflyttinger, sier Buitink.
– Hva er dine erfaringer så langt?
– Identitet og stolthet over å være nordfra sitter dypt, og stor fraflytting de siste 30-40 årene, har gitt kommunene en bevisst tanke på å få ungdommene hjem igjen. Jeg tror identitetsbygging er veien å gå, også gjennom at vi i Nord-Norge får økt grad av selvstyre i media. Vi må være åpne og vennlige mot gjester fra sør, men vi må ta tilbake styringen og skape moderne mediehus med lokalt eierskap.
Sender på FM og nett
Per dags dato har Radio Nord-Norge sendinger på FM-nettet en rekke steder i Nord-Norge, samt DAB på store deler av Østlandet. I tillegg er det samsending med Radio Harstad. Det satses på full 5G-dekning over hele landet, noe som i praksis betyr at nett vil bli det eneste landsdekkende tilbud.
– FM kommer til å bestå, men vil ikke være landsdekkende. Det vil være eid av små aktører som hver for seg vil være med å lage et mediemangfold. Det vil nok gi noen utfordringer i praksis og vi går ei spennende tid i møte, legger han til.
Utfordrer NRK
– Det betales inn over 540 millioner kroner i lisens fra Nord-Norge, noe jeg mener skal fordeles mellom medier som produserer innhold fra nord. Tallene er for øvrig hentet fra NRKs lisensavdeling, basert på antall betalere i alle de nordnorske fylkene, sier Buitink engasjert.
– For 540 millioner ville vi kunne lage tv og radio døgnet rundt for folk i nord i flere kanaler. NRK gir oss Nordnytt på noen minutter hver kveld og litt radiopludder.
– Vi er mange i denne landsdelen som ønsker å ha vårt eget talerør, noe som dessverre ikke eksisterer. NRK har etter min mening nedprioritert hele Nord-Norge, det er dårlig anvendte lisenskroner, og svært lite innhold.
– Vil det si at du utfordrer NRK og blir en konkurrent?
– Ja, så absolutt. Vi krever kvalitet for lisenspengene, eller frislipp for flere aktører. Jeg tør påstå at rikskanalen ofte opptrer nokså kunnskapsløse. Det er irriterende for oss lyttere, og ikke minst, det gir et dårlige innblikk i vår landsdel. Det kan virke som om NRK ikke har planer eller ambisjoner for Nord-Norge, og vi kan ikke leve av romantiseringer gjennom «På tur med Lars Monsen», sjøl om det engasjerer folk.
– Jobber med saken
I en uttalelse fra NRKs avtroppende distriktsdirektør, Grethe Gynnhild Johnsen, heter det:
– NRK har til sammen nærmere 250 ansatte i Nord-Norge. Det siste året har NRK ansatt egne riksreportere i Nordland og Troms. NRK reetablerte Finnmark som eget distriktskontor for få år siden, etter ti år sammenslått med Troms. Inkludert Sampi, har NRK rundt 110 medarbeidere i Finnmark som daglig lager lokal og nasjonal journalistikk.
Johnsen sier seg enig i at NRK kunne hatt større oppmerksomhet på nasjonal journalistikk knyttet til næringslivet også i distriktene, og tilføyer at de jobber med saken.
– Sammen med nyhetsavdelingen på Marienlyst jobber vi for å øke satsingen på næringslivet i hele landet, det skal også komme Nord-Norge til gode. Vår siste satsing, så langt i nord, er etablering av stillinger som riksreportere, som har til oppgave å rapportere hver dag fra nord, i nasjonale programmer, heter det i en uttalelse fra distriktsdirektøren.