Nyhetsredaktør avviser kildefelle
Bergens Tidende tilbakeviser antydninger fra advokat John Christian Elden.
Torsdag ble Erna Solbergs stortingsvikar Erik Skutle (H) pågrepet i forbindelse med en narkotikasak i Bergen.
– Jeg har i dag erkjent overfor politiet å ha røyket cannabis, sa Skutle i en pressemelding, ifølge Dagbladet.
Mistanke
Samme kveld antyder advokat John Christian Elden i et blogginnlegg at pressen har lagt en felle for politikeren i samarbeid med politiet. Forsvareren skriver at han i forkant av pågripelsen fikk flere henvendelser fra journalister, blant dem flere som spør om den navngitte stortingsmannen trenger Eldens bistand.
– Den 21. februar konfronterer to større aviser som vet om politiets arbeid den unge stortingsmannen – ikke med politiets mistanke, men ved å få ham til å gjenta og stå ved sine gamle uttalelser om sitt prinsipielle synspunkt om liberalisering av hasj, skriver Elden i innlegget.
Lørdag og onsdag publiserte henholdsvis Bergens Tidende og VG Skutles synspunkter på legalisering av narkotika.
Avviser samarbeid
Nyhetsredaktør Tor Olav Mørseth i Bergens Tidende avviser samarbeid med politiet.
– I sin blogg antyder Elden blant annet at pressen har lagt en felle for Skutle. Jeg skal ikke svare for andre, men for BTs del er det selvfølgelig feil, skriver Mørseth i en kommentar på eget nettsted.
Redaktøren skriver at han ikke kjenner seg igjen i antydningen om et samarbeid mellom pressen og politiet.
– Perspektivene til Elden er interessante, men heldigvis tar han selv forbehold om at han ikke kjenner hele historien. For oss som sitter på en av de andre sidene, ser den iallefall ikke ut slik som han fremstiller den.
Men Mørseth er tilbakeholden med å dele hva denne andre siden består i. Overfor Journalisten sier redaktøren at narkotikasaken i Bergen har fått mye oppmerksomhet i avisen.
Premiss klart
– For oss har det vært naturlig å følge opp alle aktuelle spor. Erik Skutle har en tilknytning til flere av de involverte i saken, og det dukket på et tidspunkt opp spørsmål om han selv var involvert. Derfor kontronterte BT ham med disse opplysningene, sier Mørseth.
– Ble premissene for intervjuet gjort klart for Skutle?
– Premisset var klart for ham. Som vi skriver fikk Skutle også spørsmål om han var involvert i saken, noe han da benektet. Han fikk sitatsjekk i etterkant av intervjuet.
– Sitter dere på den aktuelle MMS-meldingen?
– Da vil jeg vise til det vi skriver i dag. Der omtaler vi en SMS, ikke et bilde.
I fredagens BT står at en av deltagerne på festen Skutle røyket hasj på skal ha sendt en SMS til en venn hvor han fortalte om dette. Denne personen ble ifølge avisen i forrige uke pågrepet i forbindelse med narkotikaaksjonen mot flere bergensskoler, og Skutles navn dukket opp som et resultat av beslag i vedkommendes telefon.
Store mengder
Redaktøren vil ikke redegjøre for kildekontakten overfor Journalisten, men viser generelt til at BT er i kontakt med mange ulike kilder i ulike miljøer.
– Generelt kan jeg si at det tilflyter vår redaksjon store mengder informasjon. Når vi mener noe er interessant å finne ut mer om, undersøker vi det. Hvem som gir oss denne informasjonen, eller når den kommer til oss, er ikke informasjon vi deler, sier Mørseth.
– På generell basis kan jeg legge til at vi i større, løpende nyhetssaker vanligvis vil publisere informasjon så snart vi er sikre på at det er dekning for den.
Redaksjonssjef Svein Arne Haavik i VG beskriver deres sak som en vanlig oppfølging av uttalelsen til BT:
- At en stortingsrepresentant fra et regjeringsparti åpent argumenterte for dette synspunktet, vurderte VG til å være så interessant at vi valgte å gjøre et eget intervju med ham uken etter, skrive Haavik i en epost.
Han ønsker ikke å kommentere ytterligere eventuelle opplysninger avisen ikke har publisert:
- VG kommenterer av prinsipp ikke hvilke opplysninger vi sitter på, eller hvilke kilder vi har, utover de vi velger å publisere selv.
Pågripelsen av stortingsmannen torsdag skjedde etter at Bergens-politiet mandag 17. februar aksjonerte mot åtte videregående skoler. Da skal opp mot 40 ungdommer skal ha blitt tatt, ifølge Bergensavisen. Narkotikasaken bygger på politiets etterforskning over lengre tid, som blant annet resulterte i en aksjon mot en narkotransport i januar.