DEBATT:

Journalisten-redaktøren må være blind og døv

Journalistens redaktør Roger Aarli-Grøndalen gjorde seg til selvoppnevnt skytedommer da han anklaget Finansavisens redaktør for å ha drevet presisjonsskyting med avsagd hagle der mesteparten blåste forbi blinken.

Publisert Sist oppdatert

Gjennom en serie artikler har Finansavisen avdekket at Norges største avisutgiver, Amedia, daglig publiserer hundrevis av artikler som redaktørene i konsernets 100 aviser ikke har noen forutsetning for å ane at publiseres på deres avisforsider.

Bakgrunnen er at når jeg leser Tvedestrandsposten så dukker det automatisk opp artikler fra mine andre favorittaviser. Det betyr at Tvedestrandspostens redaktør, uten å kunne se det selv, har artikler fra Akershus Amtstidende, Smaalenenes avis og Bygdeposten i sin nettavis.

Tilsvarende personaliserte forsider vises for hver enkelt abonnent på Amedias 100 aviser.

«Helt utrolig», konkluderte en sjokkert ekspert på presseetikk, Gunnar Bodahl-Johansen. «Total ansvarsfraskrivelse», konkluderte førsteamanuensis Anine Kierulf. «Det Finansavisen har løftet frem, vil jeg tro tvinger Amedia til å endre sitt datagenererte publiseringssystem», konkluderte Norges mangeårige pressenestor Per Edgar Kokkvold.

Men for Roger Aarli-Grøndalen, som har bakgrunn fra Amedia-partneravisen Eidsvoll Ullensaker Blad og Amedia-avisen Romerikes Blad, blåser kritikken angivelig forbi blinken i en kommentar som er en lang vandring i problemstillinger der konklusjonene faktisk er i tråd med Finansavisens avsløringer.

Det er ikke bredt, som Aarli-Grøndalen hevder. Det er verdens smaleste tema.

Så hva blåste forbi blinken? Ikke ett hagl kan Journalisten-redaktøren vise til at bommet når Finansavisen spør ham.

«Haglemetaforen, om den treffer eller ikke, ble blant annet brukt for å få fram at du angriper ganske bredt. Kanskje var ikke det verdens beste bilde. Forsøk på humor er ikke alltid gøy», skriver han i en e-post til Finansavisen.

Finansavisen angrep Amedias algoritmebaserte automatiske publisering av redaksjonelle artikler som redaktørene ikke aner at eksisterer på deres avisforsider. Det er ikke bredt, som Aarli-Grøndalen hevder. Det er verdens smaleste tema. Så smalt at selv Norsk Presseforbunds generalsekretær ikke har vist særlig interesse, forøvrig i likhet med Finansavisens egne lesere. Det skal innrømmes. Bare noen særlig interesserte presse-geeker bryr seg, som Bodahl-Johansen, Kierulf, Kokkvold og også VGs redaktør Gard Steiro i Anders Giævers podkast «Giæver & gjengen».

Aarli-Grøndalens eneste forsøk på å dokumentere bom forklarer han slik i en e-post: «Det som har vært mitt utgangspunkt er at man (dvs. redaktøren) faktisk tar ansvar for det som publiseres.»

Norsk presse skal med samme resonnement la ungene ha alene-hjemme-fest på avisforsidene så lenge redaktørene «tar ansvar» når de kommer hjem etter nok en helg på hytta. Man gir blaffen i hva som dukker opp på forsiden, men flotter seg med at man tar ansvar for det som måtte gå galt. Det at man «tar ansvar» er fine ord å bruke i festtaler.

Det er som å heie frem en kultur der bortskjemte milliardærarvinger driter i alle trafikkregler, parkerer på fortauene og dundrer i høy hastighet forbi fotoboksene. Det er uansett penger nok fra pappa til å betale parkeringsbøtene og fartsbøtene når de kommer hjem. De tar ansvar på samme måte som Amedia-redaktørene, så da er alt bra, glorien kan skinne og man kan fortsatt holde fine festtaler om redaktøransvaret og redaktørstyrte medier.

Powered by Labrador CMS