Det var Romerikes Blad som avslørte hendelsen der daværende Rødt-leder Bjørnar Moxnes stjal solbriller fra en butikk på Gardermoen.

Journalistene bak solbrillesaken: – Rødt nektet plent å la oss snakke med Moxnes

Romerikes Blad-journalistene prøvde mange måter for å få Bjørnar Moxnes i tale, uten hell.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En av de største nyhetssakene gjennom sommeren var det Romerikes Blad (RB) som sto for. 30. juni avslørte avisen at Rødt-leder Bjørnar Moxnes var tatt for tyveri på Gardermoen. Saken utviklet seg til et sammensurium av forklaringer fra både parti og partileder, og til slutt valgte Moxnes å gå.

Moxnes og Rødt har kommet med en rekke uttalelser i etterkant av hendelsen på Gardermoen, men RB-journalistene som jobbet med saken la spesielt merke til én ting før første publisering: Det var tilnærmet umulig å få Rødt-lederen i tale. 

Sikre på tipset

Selv om Romerikes Blad jevnlig skriver om tyverier på Gardermoen, var det mildt sagt annerledes da de en snau uke før saken ble publisert fikk tipset; Bjørnar Moxnes var tatt for å ha stjålet et par solbriller og nå var det åpnet straffesak mot ham.

– Vi var ganske sikre på at det var noe i tipset og begynte umiddelbart med å få det verifisert hos flere kilder.

Det sier Espen Børrestuen når Journalisten møter han og kollega Steffen Zachariassen på Romerikes Blads kontorer i Lillestrøm. Børrestuen og Zachariassen var blant de første journalistene hos RB som begynte å jobbe med saken.

– Min erfaring er at politikere kan ha en tendens til å regissere nyhetssaker, sier Espen Børrestuen.

Det ble lange kvelder og avbrudd i ferien for RB-journalistene som jobbet med saken, men noen banebrytende arbeidsmetode var det ikke bak avsløringen, ifølge Børrestuen.

– Vi jobbet egentlig bare målrettet med forskjellige innganger. Det måtte vi. Vi var jo opptatt av å få snakket med Moxnes direkte, men det viste seg å bli utrolig vanskelig, sier Børrestuen.

Omgangssyke

Romerikes Blad var forsiktige med å legge frem hele saken da de, etter å ha verifisert tipset, tok kontakt med Moxnes. De var ikke sikre på hvem som visste hva, og valgte å holde kortene tett til brystet, forteller Børrestuen.

– Min erfaring er at politikere kan ha en tendens til å regissere nyhetssaker, og å slå medier med saker om seg selv på sosiale medier. Derfor var det også viktig å snakke med ham.

De ringte og ringte til Moxnes, sier Børrestuen, men etter hvert så de seg nødt til å ta kontakt med partisekretær og pressekontakt i partiet. Heller ikke der fikk de til å komme i kontakt med partilederen.

– Da gikk vi et steg lenger og sa at dette gjaldt anklager mot Moxnes, og at vi ønsket å snakke med han, enten i et møte, eller på telefonen. Både Moxnes og flere i partiet krevde at spørsmålene kom på epost.

Romerikes Blad fikk ikke snakket med Bjørnar Moxnes før de publiserte saken om brilletyveriet.

Journalistene presiserte at det var viktig å få snakket med Moxnes direkte, de reiste til Rødts kontorer, banket på hjemme hos Moxnes, men fikk ikke svar.

– Vi prøvde på utrolig mange måter, men fikk blant annet beskjed om at han hadde et svært hektisk program. Vi understreket at vi bare trengte ti minutter, men det gikk ikke.

Dagen før publisering fikk RB også beskjed om at Moxnes lå hjemme med omgangssyke, ifølge Børrestuen.

– Samme dag la Moxnes ut bilder på Facebook av at han var på Rødts pride-stand, og så på LOs sommerpatrulje. Så syk var han ikke. Det kan være en misforståelse det altså, men det var i alle fall umulig å få kontakt, sier RB-journalisten.

Børrestuen synes det er snodig at det skulle være så vanskelig å få til et intervju med partilederen, og etter det som beskrives som en tilspisset telefonsamtale med partisekretæren, tok RBs sjefredaktør Rune Bernhus affære.

– Rødt nektet plent å la oss snakke med Moxnes, og da bestemte Rune til slutt at vi sendte en epost med svarfrist på to timer. Da fikk vi svar, men muligheten til oppfølgingsspørsmål forsvant, sier Børrestuen.

Kunne kommet bedre ut

Da artikkelen hadde gått ut, klokken 14.27 en fredag ettermiddag, kom også siteringene hos andre aviser, og lesertallene var selvsagt svært gode. Samtidig som de publiserte ringte Børrestuen politiet, som tidligere ikke hadde villet uttale seg om saken.

– Da hadde Moxnes selv innrømt det, og det hele var offentlig. Da jeg ringte var den kun publisert i RB, men mens jeg snakka med politiet kunne jeg sitte og si: «Der er den på toppen hos TV 2, der er den på toppen i VG, og der i NRK». Da tok det en halvtime før de også kunne uttale seg, forteller han.

– Moxnes' uttalelser i den første saken får det hele til å høres ut som en forglemmelse. Tror dere han hadde kommet bedre ut om han faktisk hadde snakket med dere?

– Jo, jeg tror det. Da kunne vi stilt spørsmål utfra opplysninger vi hadde i saken, som var mer enn det han svarte på epost. Hvordan han ville svart, vet jeg ikke.

Børrestuen tror Moxnes hadde kommet bedre ut av saken, dersom han hadde snakket med dem før første publisering.

RB var også tidlig ute med å skrive at politiet faktisk mente Moxnes hadde stjålet brillene, og at det ikke var en forglemmelse.

– Du får jo ikke forelegg hvis politiet tror du har glemt solbriller på hodet, gått ut av butikken og så gått tilbake. Politiet mener jo det er gjort med forsett, sier Børrestuen.

– Det ligger jo i at man blir ilagt forelegg. Straffeparagrafen sier at du har gjort det med viten og vilje. Det var jo det vi ønsket å spørre Moxnes om, tilføyer Zachariassen.

En ting er den isolerte hendelsen på Gardermoen, men at Rødt og Moxnes kunne sluppet unna en del trykk om han hadde vært helt ærlig fra begynnelsen, tror Børrestuen.

– Øker anseelsen

De to journalistene understreker at selv om de jobbet mest intenst med den første saken, har mange av RBs journalister vært involvert. Begge jobber normalt mest med krim, og synes det har vært positivt å være først med en så stor sak.

– Konkurransen er jo morsom når alle norske medier er på. For en mellomstor redaksjon er jo det gøy. Jeg tror det øker anseelsen internt, utad hos konkurrenter, i konsernet og hos leserne. Det er viktig å være nyhetsledende noen ganger, sier Børrestuen.

– Føler dere at dere har felt Moxnes?

– Vi satt i hvert fall i gang snøballen som til slutt felte ham. Det hadde sikkert blitt fanget opp av noen uansett. Vi er fornøyd med å ha vært først. Hva som til slutt egentlig felte ham vet jeg ikke. Det var sikkert stort medietrykk og interne diskusjoner.

– Og litt at han stjal de brillene?

– Ja. Han hadde ikke kommet heldig ut av valgkampen med det bakteppet, tror jeg. Men jeg gjør lite politisk journalistikk, og utfallet har vi vel ingen følelser knyttet til.

Journalisten har vært i kontakt med Rødt, som hittil ikke har gitt noen kommentar om saken.

Powered by Labrador CMS