Anders Tvegård har hatt pressetilgang til Det hvite hus det siste halve året. Mye har skjedd etter at Trump-administrasjonen tok over Det hvite hus.Foto: Marte Vike Arnesen
NRK i USA
Kaotiske dager i USA: – Er et sirkus
Nesten fire uker ut i Donald Trumps presidentskap forteller NRK-korrespondent Anders Tvegård om lange dager og om bekymring blant amerikanske journalister.
Donald Trump har nå vært president i USA i snart én måned. På den tiden har han blant annet rukket å starte tollkrig, legge ned internasjonal bistand og trekke USA ut av Parisavtalen. Han har skapt bekymring for konstitusjonell krise, han overser lover og regler, følger ikke domstolenes pålegg og sparker generalinspektører i departementene.
Annonse
Lista er lengre enn lang over alt som har skjedd på den andre siden av Atlanterhavet siden 20. januar i år. Trump har signert flere presidentordre i løpet av sine første ti dager som president, enn noen nylig president har gjort i løpet av sine 100 første dager i Det hvite hus.
– Før kunne det gå en dag eller to uten at man tenkte på Joe Biden, nå kan man i beste fall slippe å tenke på Trump i én time, sier NRKs Anders Tvegård.
Høyt og lavt
Det er et par måneder siden Journalisten sist møtte NRK-korrespondenten i Washington DC. Nå sjekker vi igjen innom for å høre hvordan de siste månedene har vært for NRK-journalisten som jobber midt i den meget turbulent perioden i amerikansk politikk.
– Trump er høyt og lavt, det er litt av en energi, forteller Tvegård som nærmest daglig er innom Det hvite hus.
Noe er blitt bedre. Han opplever republikanerne som mye rausere med pressen enn det demokratene har vært. Han forteller om mer tilgang og færre folk som dytter journalistene unna. Men den tilgangen betyr likevel ikke at det er lettere å dekke hva som skjer i det hvitmalte huset.
– Det at pressesekretæren er flink til å plutselig bare dukke opp foran Det hvite hus for å snakke med pressen, betyr ikke nødvendigvis mer gjennomsiktighet, sier Tvegård.
Annonse
Ment for å skape kaos
Trump-administrasjonen har selv beskrevet strategien som å «oversvømme sonen», eller skape kaos. Det gjør de blant annet for at det skal bli vanskelig for media å dekke alt som skjer, samtidig som det blir vanskelig for kritikerne å følge med.
Anders Tvegård er nesten daglig innom Det hvite hus for å dekke Trumps siste avgjørelser.Foto: Marte Vike Arnesen
– De er kjempeflinke til å skape overskrifter. Men de oversvømmer, kaster ut masse informasjon for å se hva som fester seg. Det er snakk om to-tre overskrifter hver dag.
Tvegård forteller om lange dager, der Trump sender ut nyheter dag og natt.
– Det blir veldig mye, mange temaer og problemstillinger å forholde seg til. Noe kan være en distraksjon, andre instrukser kan være for å tilfredsstille egen base, men noen presidentordre endrer også landet, mens de mest kontroversielle havner i retten, forteller han.
– Viktig med faktasjekk
Tvegård har hatt pressetilgang til Det hvite hus det siste halve året. Det betyr at han kan komme og gå som han vil uten eskorte.
Nå forteller han om en del endringer, blant annet har det dukket opp et par stoler i presserommet til det Trump-administrasjonen kaller «nye medier».
I tillegg har bloggerne inntatt presserommet.
– Jeg stod ved siden av en blogger som sendte live via telefonen sin her i forrige uke. Hun sa at Trump leverer og leverer på alt han lover og at det får hodene til liberale medier til å eksplodere.
– Jeg tenkte, hva slags verden er dette? Det er ingen hoder som eksploderer. Og det er ingen som blir opphissa heller.
Dette skjedde samtidig som Trump gikk ut i sine kanaler med påstanden om at milliarder av dollar var blitt «stjålet hos USAID og andre byråer» og gitt «til falske nyhetsmedier» for å skrive positive historier om demokrater, forteller Tvegård.
– Dette går rett ut i feeden til alle støttespillerne hans.
Han fortsetter:
– Det er fortsatt viktig med faktasjekk og kontroll av presidentrollen, men Maga-tilhengerne får ikke disse motforestillingene servert. All denne infoen, og ofte misvisende eller feilaktige påstander, kan gjøre at mange zoomer ut av nyhetene. Jeg tenker det er mer viktig enn noen gang å være koblet på og følge med.
Annonse
– Før kunne det gå en dag eller to uten at man tenkte på Joe Biden, sier NRKs Anders Tvegård. Her fra NRKs kontorer i Washington DC.Foto: Marte Vike Arnesen
Demontering av demokratiet
Tvegård forteller om bekymrede amerikanske journalistkollegaer.
– Vi sitter ikke ned i en halvtime og diskuterer ting, men for eksempel under Gaza-presskonferansen måtte vi alle kikke på hverandre. Vi lurte på om vi hadde hørt rett. Leste han feil? Eller er vi nå vitne til en omskriving av amerikansk diplomati? sier han.
Han fortsetter:
– Det var en afghansk journalist på den pressekonferanse. Hun stilte et spørsmål, men Trump skjønte jo ikke en dritt av hva hun sa, eller så ville han ikke svare på det.
– Han svarte bare: «Du er jo så søt, du har så fin stemme, men det hjelper ikke. Jeg skjønner ingenting av hva du sier. Neste!».
Tvegård forteller også om flere situasjoner der nyhetsbyrået Associated Press (AP), er blitt utestengt fra arrangementer i Det hvite hus
– Det er nok et eksempel på angrep på pressen og hva slags språk vi bruker, sier Tvegård.
Å stå midt i stormens øye er heftig, forteller han. Men selv om det er fryktelig mye å sette seg inn i, og selv om dagene blir lange, gruer han seg ikke til å gå på jobb som NRK-korrespondent, snarere tvert i mot.
– Hva skal jeg si, det vi er vitne til her er nedbyggingen av et statsapparat, selv i kongressen begynner de å våkne og snakke om en demontering av demokratiet.
– Selv om det er et sirkus, er det fortsatt faglig givende og krevende.