Gunnhild Hokholt Bjerve, klubbleder i NTB, uttaler seg om nedbemanningsplanene.

Nedbemanning i NTB

Klubbleder reagerer:
– Går unødvendig langt

Dramatisk, er beskrivelsen fra NTB-klubblederen om kuttene styret har vedtatt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Dette er dramatisk. Vi synes styret og ledelsen går unødvendig langt og at det er for store kutt som skal tas altfor raskt, sier NTB-klubbleder Gunnhild Hokholt Bjerve til Journalisten.

Torsdag får NTB-medarbeiderne beskjed om at nyhetsbyrået skal kutte nær 10 prosent av dagens årsverk: 14 av 147 årsverk forsvinner.

11 redaksjonelle årsverk skal bort, 3 fra andre deler av virksomheten, har NTB-styret vedtatt. Bjerve opplyser at NTB i dag har 84,6 redaksjonelle årsverk.

– Strukket strikken langt

Nå er klubblederen bekymret for hvordan NTB skal fungere:

– Klubben mener at vi ikke har noen å miste, fordi vi allerede har strukket strikken langt. Det krever rett og slett en viss bemanning å drive et nyhetsbyrå som er våken hele døgnet, hele året. Hvordan vi skal gjøre det med så store kutt i redaksjonen som styrevedtaket legger opp til, vet vi ikke, sier Bjerve.

Nå håper hun sluttpakkene som tilbys er gode nok til at nedbemanningen skjer frivillig.

– Ledelsen har sagt de håper å hente kunder tilbake og skaffe flere inntekter. Det haster å få på plass en plan for det, sier klubblederen.

– For risikabelt

Anna Nesje, en av tre ansattrepresentanter i NTB-styret, uttaler følgende:

– Vi stiller oss ikke bak vedtaket om nedbemanning. Vi mener det er for risikabelt å kutte i redaksjonelt område, som allerede er svært presset. 

Hun fortsetter:

– Vi kommer til å fortsette å jobbe for å minimere kuttene, og vi oppfordrer eierne til å tenke nytt sammen med oss for å sikre et nasjonalt nyhetsbyrå. Det trenger både medier, beslutningstakere og innbyggere i Norge. I koronatida så alle nytten av dette. Det kommer nye kriser, både nasjonalt og internasjonalt. Men også mellom krisene trengs det et solid, uavhengig, troverdig NTB.

NTB-sjefen har forståelse for reaksjonene som kommer.

– Det var et alvorlig budskap å gi, men først og fremst et tøft budskap å motta. Hele organisasjonen er preget av dette i dag, sier ansvarlig redaktør og administrerende direktør i NTB, Tina Mari Flem, til Journalisten.

– Vi forstår selvfølgelig reaksjonene godt. 14 årsverk er tøft å nedbemanne uansett. Veldig mange av våre kunder og eiere står i akkurat samme situasjon. Det var et krevende styremøte for alle parter. 

Frivillighet er målet

Flem fortsetter:

– I dag har jeg sagt til hele NTB at vi skal prøve så godt vi kan å få dette til med frivillighet, og se muligheter på tvers slik vi kan verne så godt som mulig om kjernen i nyhetstjenesten. Det viktigste arbeidet i tiden som nå kommer, blir å løfte blikket sammen med kundene og se hva framtidens nyhetstjeneste skal være.

Styreleder i NTB, Øyulf Hjertenes,  skriver i en sms til Journalisten at den norske mediebransjen står i en krevende situasjon, med økende kostnader samtidig som fallet i papiropplagene eskalerer og annonseinntektene går ned. 

Kommer med en risiko

«Denne utviklingen fremtvinger harde prioriteringer i mediehusene, noe som slår rett inn på inntektene i NTB. Det gjør at NTB i likhet med veldig mange andre medieselskaper i Norge må tilpasse seg en ny økonomisk virkelighet inn i 2024», skriver han. 

Dette er krevende, fortsetter Hjertenes, som sier at kostnadsreduksjoner utvilsomt kommer med en risiko. Samtidig mener han NTB over mange år har vist en imponerende evne til å tilpasse seg et medielandskap i rask endring. 

«Min klare opplevelse er at eierne vil fortsette med støtte NTB i dette arbeidet og bidra til at selskapet skal utvikle seg videre. Vi kan være helt sikre på at det vil innebære endring også i årene fremover, for NTB som for alle andre medieforetak», avslutter Hjertenes. 

Powered by Labrador CMS