Aftenposten-journalist Tor Arne Andreassen under en øvelse med to av forsvarets Bell-helikoptere i Faryab-provinsen i Afghanistan i 2008.

Arrangerer sikkerhetskurs for journalister: – Har blitt enda viktigere å være forberedt

Tilbyr kursing for journalister og fotografer som dekker situasjoner med høy risikoprofil.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

18.-20. oktober tilbyr Stup tredagers sikkerhetskurs for journalister på Siggerud utenfor Oslo.

Det er fortsatt mulig å sikre seg plass. Fram til mandag 30. august er det mulig å få et stipend som dekker kurset.

Kurset er åpent for de som er omfattet av Stup-ordningen (MBL-Stup eller Fri-Stup), det vil si er medlem av Norsk Journalistlag eller Norsk Redaktørforening, er frilanser eller jobber for en MBL-bedrift.

Ifølge Stup kan de som ikke er omfattet av ordningen også søke om plass på kurset, forutsatt at de ordner finansiering selv.

Bekymret for frilanserne

Rådgiver i NJ, Trond Idås, mener det er et viktig kurs for journalister å ha, og oppfordrer både erfarne og uerfarne journalister til å søke. Han er særlig bekymret for frilanserne som ikke tar seg råd til denne type kurs før de reiser ut, og inn i konfliktområder.

– Sikkerhetssituasjonen til journalister som dekker krig og konflikt har endra seg veldig, sier Trond Idås.

– Vi lever i en stadig mer urolig verden. Afghanistan, Syria og Irak er jo ekstremvarianten, men journalister er også utsatt i den vanlige nyhetsdekningen i Europa. Dette er et kurs om fanger opp ulike typer situasjoner hvor det er risiko involvert og hvor du kan bli skadet, sier han til Journalisten.

Førstehjelp sentralt

Innholdet i kurset er variert og spisset inn mot journalisters arbeidssituasjon. Førstehjelp i krigssituasjoner (for å ivareta egen og kollegers helse), sikkerhetsvurdering, veisperringer og gisseltaking er situasjoner som dekkes.

– Førstehjelpskurset er sentralt. Du kan jo oppleve en bilulykke på jobb i Russland, hvor det er langt fra hjelp, og det å da kunne grunnleggende førstehjelp for å hjelpe både deg selv og kollegaer er ekstremt viktig å kunne, sier Idås.

– Før kunne journalister bevege seg ganske fritt uten å bli sett på som et mål, men i nyere krigføring ser vi at det ofte er mediehusene og medieorganisajonene og journalistene som angripes. Sikkerhetssituasjonen til journalister som dekker krig og konflikt har endra seg veldig. Det har blitt enda viktigere å være forberedt, mener han.

Må holdes ved like

Det forrige sikkerhetskurset ble arrangert i 2017. Idås trekker frem den sosiale samtalen rundt erfaringer og kunnskapsdeling som viktige elementer på kursene.

– Det var en av de tingene vi så etter drapet på Carsten Thomassen i Kabul i 2008. Mange av de mest erfarne journalistene og fotografene hadde ikke hatt oppfriskning av denne kunnskapen, det var en del år siden de hadde tatt denne type kurs. Tilbakemeldingen vi fikk fra dem da var at dette må holdes ved like, hvis ikke blir du nervøs og stressa når du kommer i en krisesituasjon.

Powered by Labrador CMS