Frilansjournalist Per Christian Selmer-Anderssen i samtale med en ukrainsk troppsjef for Brigade 93 ved frontlinjen i nærheten av landsbyen Krymske i Øst-Ukraina, ikke langt unna de russiskstøttede opprørerer-skarpskyttere. Han er iført skuddsikker vest og hjelm, da det ofte kommer både granater og tyngre skyts inn mot possisjonen til det Ukrainske militæret. Foto: Kyrre Lien

– Å ha et sikkerhetskurs i bunn kan avgjøre hvilke oppdrag du blir sendt på

Sikkerhetskurs var alfa og omega for frilansjournalist Per Christian Selmer-Anderssen som har jobbet lenge i krigssonen i Donetsk. Men kunnskapen kan like gjerne komme til nytte her hjemme.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

For å bli sendt ut på oppdrag til konfliktområder, dekke terrorangrep eller store demonstrasjoner, krever mange redaksjoner i dag at man har sikkerhetskurs. En dyr investering for mange frilansere. Men nå arrangerer NJ Frilans for første gang sikkerhetskurs for medlemmer. 

– For meg var sikkerhetskurs alfa og omega fordi jeg skulle inn i konfliktområder i Donetsk, forteller frilansjournalist Per Christian Selmer-Anderssen. I et og et halvt år bodde han i Donetsk i Ukraina og skrev reportasjer til ulike aviser. Sikkerhetskurset han deltok på heter Blue Dot Safety Training og ble arrangert i England. Men frilansjournalisten hadde allerede vært i Ukraina – uten sikkerhetskurs.

– Jeg skammer meg fortsatt for at jeg reiste inn i en konfliktsone uten sikkerhetskurs. Riktignok hadde jeg et førstehjelpskurs hos Røde Kors, men det er stor forskjell på et førstehjelpskurs og på å lære om traumeskader som følge av for eksempel eksplosjon, forteller han. 

Trygghet i å vite at kollegaer kan førstehjelp

Per Christian Selmer-Anderssen. Foto: Kyrre Lien

Ukrainske styrker hadde blitt trent av de samme folkene som kurset Selmer-Anderssen i England, og han fikk derfor et ganske realistisk innblikk i hva som ventet ham. I Donetsk havnet han i situasjoner hvor han fikk bruk for noe av det han lærte på kurset.

–Jeg møtte på opprørssoldater som var fulle og truende, som skrek rett opp i ansiktet mitt. På kurset lærte vi nettopp det å takle at intimitetsgrensen blir brutt, forteller han. Han trekker også frem viktigheten av å kunne stole på at den du reiser sammen med i konfliktområder har et sikkerhetskurs i bunn.

– En ting er kompetansen du selv får, som kan avgjøre hvilke oppdrag du blir sendt på. Men i konflikområder reiser man ofte i team. Da er man nødt til å kunne stole på at kollegaen kan førstehjelp, risikoanalyse og klarer å ta avgjørelser i stressede situasjoner, mener han.

Gratis for medlemmer

«I et verdensbilde hvor journalister er stadig mer utsatt, er dette et av tiltakene vi i NJ Frilans gjør for å bedre arbeidsvilkårene for våre medlemmer», skriver NJs Kyrre Lien om kurset. Kurset er gratis for NJ Frilans medlemmer som har vært i NJ i minst tre år. Kursdeltakere betaler selv for kost og losji. 

For Selmer-Anderssen er det viktig å friske opp kunnskapen, og han skal melde seg på NJ Frilans sitt kurs. Han påpeker at man ikke behøver å reise til Syria eller Donetsk for å komme oppi traumesituasjoner. Det kan like gjerne være et terrorangrep i Stockholm eller Barcelona, eller en stor demonstrasjon i Oslo.

Powered by Labrador CMS