Israelske myndigheter spesifiserte mandag at spionprogramvaren «Pegasus», utviklet av NSO Group, kun kan brukes av regjeringer til å motarbeide terror og alvorlig kriminalitet.

Israel innfører restriksjoner på overvåkings-programmet Pegasus

Selskapet bak nekter for å ha gjort noe galt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Israelske myndigheter spesifiserte mandag at spionprogramvaren «Pegasus» kun kan brukes av regjeringer til å motarbeide terror og alvorlig kriminalitet.

Den private israelske utvikleren NSO Group og dens Pegasus-programvare har lenge vært i hardt vær. Overvåkingsprogramvaren er solgt til en rekke undertrykkende regimer som har benyttet det mot journalister, menneskerettsaktivister og andre kritiske røster.

I starten av november ble programvaren også oppdaget på telefonene til høytstående palestinske tjenestemenn og menneskerettighetsaktivister.

Nå har Israels byrå for militæreksport, som er underlagt forsvarsdepartementet, spesifisert at eksporten av programvaren kun kan gjøres til stater som skal bruke det til å bekjempe terrorisme og «alvorlig kriminalitet».

Nye retningslinjer

Den oppdaterte sluttbrukerlisensen til spionprogramvaren, som må undertegnes av kunder som kjøper programvaren, omtaler terrorisme som handlinger som har som mål å «forvolde alvorlig frykt i en befolkning» eller «å tvinge en regjering på ulovlig vis» gjennom forbrytelser som å ta gisler eller potensielt dødelige angrep på en persons liv.

– Å uttrykke en mening eller kritikk, eller å presentere data om en stat, inkludert en offentlig institusjon, skal ikke i seg selv betegnes som alvorlig kriminalitet eller terrorisme, står det i lisensavtalen.

Skulle avtalen bli brutt, kan tilgangen til programvaren bli begrenset eller koblet av, advarer Israel.

– Systemet skal ikke brukes til å påføre skade på et individ, eller en gruppe individer, på bakgrunn av religion, kjønn, rase, etnisitet, legning, nasjonalitet, opprinnelsesland, mening, politisk tilhørighet eller alder, heter det.

Svartelistet

Programvaren kan installeres på telefoner uten at brukeren merker det, for deretter å benyttes til overvåking.

I november gikk Apple til søksmål og krevde at NSO Group ble stilt til ansvar. Apple vil også forhindre at spionprogrammet kan brukes til å overvåke personer som benytter Apple-mobiler, slik det har blitt gjort tidligere.

Selskapet nekter for å ha gjort noe galt og har uttalt at programvaren brukes av regjeringer til å forhindre terrorisme og kriminalitet.

– Pedofile og terrorister kan fritt operere i teknologiske frihavner, og vi gir regjeringer de lovlige verktøyene til å bekjempe dem. NSO vil fortsette å forsvare sannheten, opplyste selskapet i en uttalelse da søksmålet var et faktum.

USA har også svartelistet NSO Group som følge av at autoritære myndigheter skal ha brukt programvaren til å overvåke journalister og tjenestemenn.

Powered by Labrador CMS