Apple-sjef Tim Cook under et besøk i en Apple-butikk i Los Angeles i forrige uke.

Apple saksøker israelsk selskap bak omstridt spionprogram

Er blitt brukt til å overvåke journalister.

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

IT-giganten Apple saksøker den israelske produsenten av spionvareprogrammet Pegasus for overvåking av Apple-produkters brukere.

Amerikanske Apple krever at NSO Group stilles til ansvar.

– For å ytterligere forhindre misbruk og skade på sine brukere, begjærer Apple også et permanent pålegg om å forby NSO Group å bruke noe av Apples programvare, tjeneste eller utstyr, heter det i en uttalelse fra Apple da søksmålet ble levert til en føderal domstol i California tirsdag.

NSO Groups verktøy har i flere år vært gjenstand for kritikk fra menneskerettsaktivister. Men overvåkingsskandalen rundt programvaren Pegasus sprakk for alvor i sommer. Da avslørte et internasjonalt journalistnettverk at spionprogrammet kan ha blitt brukt til overvåking eller forsøk på overvåking av titusenvis av personer, blant dem journalister, politikere og aktivister.

Svartelistet av USA

NSO Group har nektet for at de har gjort noe galt og sagt at produktene deres brukes av regjeringer til å forhindre terrorisme og kriminalitet.

NSO Group ble nylig svartelistet av amerikanske myndigheter, og søksmålet fra Apple er et nytt nederlag for selskapet.

– NSO Group lager sofistikert, statsstøttet overvåkingsteknologi som tillater at den høyst målrettede spionvaren overvåker sine ofre, hevder Apple.

Israelske NSO Group ble nylig svartelistet av USA. Nå saksøker Apple det omstridte selskapet.

Uten klikk

Bekymringen rundt Pegasus økte i september da Iphone-produsenten kom med en oppdatering. Feilrettingen gjaldt svakheter som kunne latt programvaren infisere telefoner uten at brukerne klikket på noen lenker eller åpnet meldinger.

Denne funksjonen som kan gjøre at brukerne overvåkes helt uten at de er klar over det, ble først avslørt av Citizen Lab, en organisasjon som jobber med datasikkerhet i Canada.

«Transnasjonal undertrykkelse»

Amerikanske myndigheter mener NSO Group og konkurrenten Candiru har utviklet spionverktøy som brukes til såkalt ondsinnet aktivitet.

– Disse verktøyene har også gjort det mulig for utenlandske regjeringer å utføre transnasjonal undertrykkelse. Autoritære myndigheter bruker denne praksisen mot dissidenter, journalister og aktivister utenfor deres suverene grenser for å bringe avvikende syn til taushet, het det i en uttalelse fra handelsdepartementet 3. november.

Powered by Labrador CMS