PFU skal behandle totalt åtte saker tirsdag 26. april.

Klart for PFU-møte: Skal behandle klage mot TV 2s «Bloggerne»

Fire åpne saker på lista.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Når Pressens Faglige Utvalg (PFU) møtes til årets fjerde møte tirsdag 26. april, står fire åpne og fire lukkede saker på agendaen.

Utvalget skal blant annet behandle klagen fra Ukrainas ambassadør mot NRK.

Journalisten har tidligere omtalt klagen, der ambassadøren reagerer på det han anser som gjengivelser av russisk desinformasjon konstruert for å svekke Ukraina, i en reportasje sendt på Dagsrevyen på julaften i fjor.

Baserte innslag på nyhetsbyrå

I tilsvaret skriver NRK at de vurderte at materialet var del av den løpende nyhetsdekningen om konflikten i Øst-Ukraina og den tilspissede situasjonen mellom Russland og Ukraina.

NRK var bevisst på at kilden var en statskontrollert russisk TV-kanal, distribuert av Associated Press:

«Det som gjorde det aktuelt for oss å benytte materialet, var at det ble formidlet gjennom en av våre redaksjonelle samarbeidspartnere som er et anerkjent og velrennomert vestlig nyhetsbyrå», skriver NRK.

Klager på «Bloggerne»

PFU får også en klage fra influenser Andrea Sveinsdottir på sitt bord, etter at en disksusjon Sveinsdottir deltok i under prisutdelingen Vixen Awards ble publisert i TV 2s «Bloggerne».

Sveinsdotti skriver i klagen at hun og hennes samboer ble del av episoden uten å vite om det, og at de ikke visste at de ble filmet.

«Her foregår det noe vi tror er en privat samtale mellom kollegaer, men som viser seg å være en regissert hendelse fra Bloggernes side som tas opp og vises på tv-skjermen uten at vi har fått noe som helst informasjon om at det filmes, tas opp lyd eller at dette skal sendes på TV2, verken før, under eller etter hendelsen», står det i klagen.

TV 2 har i sitt tilsvar avvist at hendelsen var regissert på noen måte, og kanalen mener også at kamerateamenes tilstedeværelse var helt tydelig, i en setting der alle gjester hadde gitt samtykke til å både bli filmet og fotografert av samtlige medier som var til stede.

Foran eller bak?

Om den konkrete situasjonen skriver TV 2:

«Kamera står rett foran dem. Man kan se på råmaterialet at de er fullt oppmerksomme på at de blir filmet og at de legger merke til kameraene. Rommet er ikke fredet fra presse.»

I replikken til tilsvaret beskriver Sveinsdottir på sin side at kameraet ikke sto rett foran dem, men rett bak dem.

Behandlingen av alle de åpne sakene kan følges direkte hos Journalisten.

Disse sakene står på lista:

Lukkede saker:

  • NN mot TV 2
  • NN mot NRK
  • XX / NN mot Avisa Oslo
  • NN mot Nyss
Powered by Labrador CMS