Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan under en pressekonferanse med Sveriges statsminister Ulf Kristersson tirsdag denne uken. Tyrkia vil ikke slippe Sverige inn i Nato før en rekke krav er oppfylt.

Pressefrihet i Tyrkia

Kraftige reaksjoner på at Tyrkia krever at Sverige utleverer eksiljournalist

Tyrkia krever at Sverige utleverer en tyrkisk eksiljournalist. Flere organisasjoner reagerer sterkt og understreker at Sverige aldri må oppfylle kravet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Ikke under noen som helst omstendigheter kan Sverige oppfylle Tyrkias krav om å deportere den tyrkiske eksiljournalisten Bülent Kenes og fortsette å kalle seg et demokratisk land som styres av rettsstatens prinsipper, skriver Committee to Protect Journalists (CPJ) i en uttalelse.

Også organisasjonen Peaceful Actions Platform mener det er uakseptabelt med en slik utlevering, og det svenske Journalistforbundet har også fordømt kravet.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan navnga journalisten i forbindelse med at Sveriges statsminister Ulf Kristersson tirsdag var i Ankara for å drøfte Sveriges Nato-søknad.

– Det er ytterst viktig at Sverige utleverer denne terroristen, sa han på spørsmål fra en journalist.

Kenes har vært sjefredaktør for den engelskspråklige avisen Zaman, som Tyrkia la ned etter kuppforsøket i 2016. Han har senere blitt hengt ut i tyrkiske medier, og den siste tiden har tyrkiske medier publisert både bilder av ham og hans adresse i Sverige.

– Jeg er kritisk og frittalende, men bare en journalist. Det er så tåpelig, så dumt, så absurd at Erdogan brukte mitt navn i forhandlingene om Sveriges Nato-medlemskap, sier Kenes i et intervju med Aftonbladet.

Powered by Labrador CMS