Nils Johan Hætta. Foto: Birgit Dannenberg

Krisevarsel fra NRK Sámi

Kvalitetsundersøkelse gir svært svake resultater i sameradioen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Undersøkelsen av hvordan NRKs journalister oppfatter kvaliteten på sitt eget og kanalens arbeid, slår svært dårlig ut for Sámi. Tallene bygger på en finsikting av svarene fra NJs og NRs kvalitetsundersøkelse i vår. Svarantallet i Sámi er lavt.

NRK kommer dårligere ut enn gjennomsnittet av mediene på flere punkter. Samtidig skiller sameradioen seg negativt ut, slik ansatte bedømmer tilstanden.

NRKs distriktsdivisjon leverer i gjennomsnitt 11,3 redaksjonelle produkter pr. ansatt i uka. I Sámi er tallet 7,5, det samme som Marienlystdivisjonen.

Blant norske journalister samlet, svarer 6 prosent at de ikke vet hvor mange av sakene deres som manglet opplysninger fra vesentlige og relevante kilder. Hele 27 prosent av sameradioens medarbeidere svarer det samme.

VVP-brudd

Samtidig er det journalistiske armslaget tilsynelatende økt. Hele 36 prosent sier de bruker mer eller vesentlig mer tid på å møte folk ansikt til ansikt enn de gjorde for et år siden. Det samme sier 12 prosent av alle NRK-medarbeidere og 10 prosent totalt.

Pressens etiske grunnlov holdes heller ikke godt i hevd. I hele NRK sier 3 prosent at alle sakene de leverte de siste to månedene var i strid med VVP. Hver femte medarbeider i Sámi sier det samme (18 prosent).

NRK Sámi-sjef Nils Johan Hætta sier til Journalisten at svarandelen er så lav at han ikke vet helt hvordan han skal forholde seg til den. Han mener at resultatet ikke er representativt for bedriften han leder og mener det er vanskelig å tillegge det vekt når det kun er 11 som har svart på undersøkelsen. Hætta mener at de få som har svart på denne måten tillegges mer vekt enn de kanskje burde.

Sabotasje

I forhold til at hver femte respondent sier at sakene de har levert de siste to månedene bryter med Vær varsom-plakaten, er Hætta usikker på hva han skal svare.

– Spørsmålet er om de har gjort det med viten og vilje, siden de er klar over at sakene de har levert bryter med plakaten. Eller så saboteres undersøkelsen bevisst av noen respondenter, sier han.

Forholde seg

Leder i redaksjonsklubben Mathis Eira sier til Journalisten at han har snakket med sine medlemmer og har forsøkt å få dem til å svare på undersøkelsen. Han er usikker på hvor mye man kan vektlegge resultatet, og viser samtidig til at gapet på svaret om brudd på Vær varsom-plakaten og antall klager til PFU er ganske stort.

– Vi må forholde oss til at det er få som har svart på undersøkelsen, men samtidig må resultatet tas på alvor i bedriften, og det føler jeg ledelsen har gjort ved å ha evalueringer av det redaksjonelle produktet, sier han.

NRKJ har 44 medlemmer i Sámi. Av disse har 11 svart på kvalitetsundersøkelsen.

Powered by Labrador CMS