Gudbrand Guthus i Medietilsynet. Foto: Terje I. Olsson
– All beskyttelse av lokal-tv snart borte
Nå handler det ikke lenger om konsesjonsforpliktelser, men om kommersielle forhandlinger.
I juni delte Medietilsynet ut i alt 87 konsesjoner til å drive lokal-tv i Norge. Per i dag er det litt over tjue som sender lokal-tv.
Digitalt
Årsaken til den enorme veksten av konsesjoner er digitaliseringen av fjernsynsbransjen. Det innebærer i praksis at alle som søkte fikk konsesjon, og så må de i forhandlinger med RiksTV om distribusjon over bakkenettet.
Det innebærer at Medietilsynet snart ikke har noe ansvar med å følge opp lokal-tv.
– Det er riktig, det er spesielt. For å sende lokal-tv må du få til en avtale med RiksTV om distribusjon, sier områdeleder Gudbrand Guthus i Medietilsynet.
Da tilsynet delte ut konsesjoner i sommer var kravet at søkeren må tilfredsstille grunnleggende krav om innhold og sendetider.
– Og så må konsesjonærene få avtale med dem som opererer bakkenettet.
– Ny virkelighet
Hos Mediebedriftenes Landsforening (MBL) mener fagsjef for TV og Radio Halvor Borse at de som opererer med lokal-tv må vurdere hvordan de skal gjøre det videre.
– Det blir en helt ny virkelighet hvor spørsmålet om distribusjon blir det viktigste, det er sikret til høsten 2010. Nå må vi se på hva slags kanal eller kanaler bransjen kan komme med. Nå er vi en situasjon hvor det er rene kommersielle forhandlinger.
– Lokal-tv har hatt formidlingsplikt i kabelnettet og det analoge bakkenettet. Nå er situasjonen en helt annen. Nå er all beskyttelse av bransjen på vei bort, og da må vi tydeliggjøre oss selv bedre.
Borse mener at de som har best seerprodukt vil få plass i bakkenettet, samtidig som han mener bransjen må ta stilling til å være gratis-tv som i dag, eller bli betal-tv.
– Det er et tegn i tiden at kanaler blir mindre viktig for brukerne, samtidig som programmer blir viktigere. Hittil har bransjen tenkt mye på kanal, jeg tror de må endre og fokusere på programmer og innhold i stedet, sier han og viser til at flere og flere har digitale opptakere og derfor ikke forholder seg til ordinære kanaler lenger.
Glad for konkurranse
Trass i at det er mange som har fått konsesjon til å drive lokal-tv i samme området, betyr ikke det at det blir flere kanaler i samme periode.
– På kort sikt har vi ingen planer om å tilby mer lokal-tv, det har vi heller ikke plass til. Det som ligger i denne tildelingen er at vi i utgangspunktet har inngått avtaler med etablerte aktører, som vi også, i henhold til konsesjonen. Hva som skjer etter det, er en kommersiell vurdering. Vi må se på hvem som har et produkt og hvem vi kan velge mellom, sier kommunikasjonsdirektør Svein Ove Søreide i RiksTV.
Han forteller at det eneste fylket hvor det ikke er lokal-tv er Sogn og Fjordane.
– Om det blir de etablerte aktørene, eller nye som slipper til når nye avtaler er på plass senhøsten 2010, er for tidlig for Søreide å spekulere i.
– Det blir helt umulig å mene noe som helst om, fordi det ligger langt fram i tid. Dette må vi komme tilbake til når de avtalene skal reforhandles.
– Vi er veldig glad for at det er delt ut så stort antall konsesjoner, for det betyr at det kan bli konkurranse om lokal-tv som produkt. Da er det ingen automatikk i at en aktør som er med fra starten er med oss hele veien, sier han.