Tidligere i vår ble det kjent at journalister i bedrifter tilsluttet arbeidsgiverorganisasjonen Mediebedriftenes Landsforening har hatt en langt lavere lønnsutvikling enn andre arbeidstakergrupper i tiårsperioden 1999-2008. De foreløpige 2009-tallene, som er samlet inn av MBL og kvalitetssikret i samarbeid med Norsk Journalistlag, viser at situasjonen er ytterligere forverret.
– Øker konfliktfaren
– Vi mangler noen få tall i statistikken, men hovedbildet er klart. Den totale lønnsveksten for avisjournalistene i MBL-bedriftene endte på 1,3 prosent i fjor. Det er mye dårligere enn vi fryktet. Dette bidrar til å øke faren for konflikt i år, dersom MBL ikke er villig til å gjøre noe særskilt, sier NJ-leder Elin Floberghagen.
NJ beregner lønnsveksten basert på såkalt bransjelønn, som er fastlønn pluss variable tillegg. For de drøyt 2.800 NJ-medlemmene i bransjeområdet MBL Avis endte gjennomsnittslønna i fjor på 468.000 kroner. Konsumprisindeksen økte med 2,1 prosent i fjor. Den beskjedne lønnsutviklingen innebærer dermed en gjennomsnittlig reallønnsnedgang på 0,8 prosent for avisjournalistene. Ifølge NJs sekretariat er det flere tiår siden noe slikt skjedde.
4.000 medlemmer
NJ-ledelsen er både overrasket og skuffet over den rykende ferske lønnsstatistikken for 2009, som ble presentert for det sentrale forhandlingsutvalget i MBL-området tirsdag. Tallene er ikke hyggelig lesning for NJ-toppene, de tillitsvalgte og medlemmene.
NJ har i alt om lag 4.000 medlemmer i MBL-bedriftene, som i tillegg til aviser omfatter ukepresse, etermedier og digitale medier. Ifølge NJs forhandlingsleder for MBL-området, Bente Sabel, er det ikke noe som tyder på at utviklingen har vært særlig annerledes i de andre gruppene.
– Det er lite trolig. Men vi har ikke konkrete tall for ukepresse, eter og digitale medier, fordi endringer i bransjene har gjort at sammenligningsgrunnlaget mellom 2008 og 2009 ikke er godt nok, sier hun.
Var enige om 3,42 prosent
NJ var forberedt på at finanskrisen ville slå negativt ut på lønnsutviklingen, men så ikke for seg en så svak vekst. I fjorårets mellomoppgjør ble NJ og MBL enige om en totalramme for oppgjøret på 3,42 prosent. Avtalen inkluderte et generelt tillegg på én krone i timen (1.950 kroner i året) og forutsatte en lønnsglidning, altså tillegg som forhandles fram lokalt, på 1,5 prosent. Den totale lønnsutviklingen for NJ-medlemmer i MBL Avis-området når med andre ord ikke engang opp til det avtalte nivået for lokale tillegg i 2009.
Ifølge Teknisk beregningsutvalg for lønnsoppgjørene endte den gjennomsnittlige lønnsveksten for alle lønnstakerne i Norge på 4,1 prosent i fjor. Industriarbeiderne oppnådde 3,9 prosent, mens funksjonærene i industrien fikk en lønnsvekst på 4,5 prosent i 2009. For ansatte i staten og i kommunene var lønnsveksten henholdsvis 4,4 og 4,6 prosent. Taperne var ansatte i finansnæringen med 0,5 prosent, i stor grad på grunn av bortfall av bonuser under finanskrisen.
Mange nulloppgjør
– Dette forsterker bildet av at journalistene er blitt hengende langt bak andre arbeidstakergrupper i lønnsutvikling. Vi vet at mange klubber fikk nulloppgjør i fjor, men vi var ikke forberedt på at den totale lønnsveksten skulle bli så dårlig, sier NJ-lederen.
Tallene som er blitt kjent i vår har skapt betydelig misnøye blant NJ-medlemmene. Floberghagen legger ikke skjul på at ledelsen føler et stort press for å dra i land et 2010-oppgjør som kan kompensere for noe av etterslepet.
– Det kommer til å bli veldig krevende forhandlinger. Men vi har gode argumenter for å få til et godt oppgjør i år. Forhandlingsutvalget vurderer nå både tekst- og økonomikrav, men vi har ikke konkludert ennå.
Møtes 26. april
Floberghagen deltar selv i NJs forhandlingsutvalg for MBL-området. Tekstkravene blir ventelig overlevert til MBL i neste uke, mens lønnskravene kommer på bordet når partene møtes til forhandlinger 26. april. Det er satt av to dager, og dersom NJ og MBL ikke blir enige går oppgjøret til mekling.
– Tror du det blir streik i år?
– Det blir et vanskelig oppgjør, men vi vil gjøre det vi kan for å unngå streik. Vi ønsker en løsning, og ikke konflikt. Men vi må få igangsatt en snuoperasjon. Jeg tror det er mulig å forhandle fram en enighet, men samtidig kan vi ikke se bort fra at det ikke går. Faren for konflikt er større nå enn på flere år.
Påvirket av kutt og tiltak
De kraftige innsparingstiltakene i norske mediebedrifter i 2008 og 2009 har åpenbart påvirket lønnsstrukturen blant NJs medlemmer. I enkelte bedrifter er det gjennomført kutt i lønningene. Andre har foretatt en omfattende nedbemanning. Høytlønte seniorer har forsvunnet ut med sluttpakker eller Avtalefestet pensjon. Det kan ha bidratt til å senke gjennomsnittslønna. På den andre siden har også yngre og dårligere betalte journalister blitt tvunget bort, noe som slår ut motsatt på lønnsstatistikken.
NJ er i ferd med å vurdere erfaringene med forhandlingssystemet på bakgrunn av den lave lønnsveksten.