Tallkrangel i meklingen

MBL mener journalistenes lønnsvekst er høyere enn det den felles statistikken viser.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I forkant av dagens mekling med Norsk Journalistlag offentliggjorde Mediebedriftenes Landsforening en ny fortolkning av lønnsstatistikken som de to organisasjonene har samarbeidet om i mange år. Det felles tallmaterialet har vært et omforent utgangspunkt for de årlige lønnsforhandlingene.

Nå gir MBL uttrykk for at begrepet lønnsstatistikk er egnet til «å kunne forvirre dersom man ser seg blind på de statistiske størrelsene fremfor de underliggende forhold statistikken gir uttrykk for.»

Nedbemanning

NJ opererer med en gjennomsnittlig lønnsvekst i fjor for sine medlemmer i MBL-bedriftene på 15.630 kroner, som tilsvarer 3,1 prosent. Lønnsveksten i Norge som helhet endte på 4,0 prosent i 2012.

MBL mener det er naturlig at nedbemanningen som er gjennomført i bransjen også gjenspeiler seg i lavere vekst i den gjennomsnittlige lønnsbelastningen for MBLs medlemsbedrifter. MBL argumenterer med at gjennomsnittslønnen for journalister har økt med over 18.000 kr fra 2011 til 2012, og at dette utgjør en lønnsvekst på 3,9 prosent når man ser på identiske personer.

Mener MBL forvirrer

NJ mener MBL bidrar til å forvirre ved å blande sammen lønnsvekst for identiske personer med veksten i gjennomsnittslønn. Det regjeringsoppnevnte Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjørene bruker partenes omforente tall for gjennomsnittslønn. Det samme har NJ og MBL gjort når man sammenlikner lønnsveksten i MBL med utviklingen for andre arbeidstakergrupper.

I en artikkel på sine hjemmesider kommenterer NJ de nye tonene fra MBL. NJ advarer mot å benytte beregninger for identiske personer, blant annet fordi det skjer endringer i personutvalget fra et år til neste. De eldste med høyest lønn slutter og nye med lavere lønn kommer inn. Ifølge NJ vil lønnsveksten for identiske personer derfor normalt være bortimot en prosent høyere enn veksten i gjennomsnittslønn.

Hvis man opererer med en lønnsvekst for identiske personer på 3,9 prosent i MBL-området må man ifølge NJ sammenlikne med en tilsvarende lønnsvekst på om lag 5 prosent i hele det norske arbeidslivet.

Powered by Labrador CMS