Jonas Bendiksen er eneste norske fotograf i Magnum. Bildet viser landsbyboere som samler skrot fra et krasjet romfartøy i Altai i Russland. Foto: Jonas Bendiksen, Magnum

Prisbelønt belgisk fotograf forlater Magnum etter nytt investor-samarbeid

Verdens mest anerkjente fotobyrå Magnum Photos henter investeringer utenfra for å tilpasse seg et fallende redaksjonelt marked.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det legendariske fotobyrået Magnum Photos har besluttet å hente inn investering utenfra, for første gang siden det ble grunnlagt i 1947. Det skriver de i en pressemelding som ble sendt ut i går. Men selv om alle de 91 fotografene stemte for, er det ikke alle som mener de kan leve med denne forandringen. Den prisbelønte belgiske fotografen John Vink la ut et bilde på Instagram profilen sin som viser medlemskortet i Magnum - klippet i to. I kommentaren skriver han:

«Etter 20 år som medlem avslutter jeg medlemskapet. Jeg kan ikke signere den nye kontrakten. Den ble presentert for oss med en garanti til investorene om at de får noe tilbake for investeringene sine. Jeg hverken kan eller vil følge de nye reglene. Jeg tror de vil begrense den utrolige friheten jeg verdsetter i arbeidet mitt. Jeg vil fortsette som jeg gjør. Ønsk meg lykke til. Jeg ønsker absolutt Magnum lykke til».
 

Robert Capa var med å grunnlegge Magnun. Bildet «The Falling Soldier» er fra frontlinjen i Córdoba i 1936. Foto: Robert Capa, Magnum


Byrået, som feirer 70-års jubileum i år, har hittil vært eid av fotografene. De nye investorene er Nicole Junkermann og Jörg Mohaupt, to mediaeksperter som opp gjennom årene har investert i ulike teknologi-selskaper. De vil investerer i det nyetablerte selskapet Magnum Global Ventures (MGV), som vil ha ansvar for byråets eiendeler og lede strategien for modernisering og innovasjon. Fotografene i Magnum vil fortsatt ha kontroll over blant annet bildene sine og valg av nye medlemmer. I tillegg til de to investorene, skal Magnum direktør David Kogan og fire representanter fra fotografene sitte i det nye selskapet. 
 

Fra boken «The Adventures of Guille and Belinda». Foto: Alessandra Sanguinetti, Magnum


«Vi er nødt til å eksperimentere og og ta sjanser for å kunne gjøre interessante ting med bildene våre», sier Magnum-direktør David Kogan i et intervju med Time Lightbox. «Du må holde tritt med den teknologiske utviklingen og måten å vise arbeider på».

Så langt har Magnum vært avhengig av det redaksjonelle markedet, og byrået har hatt store økonomiske problemer. For mindre enn ti år siden skyldte byrået fotografene mer enn hundre tusen dollar, noe som tvang dem til å selge unna blant annet det fysiske arkivet sitt. Det ble kjøpt av investor Michael Dell og donert til Harry Ransom Center i Austin, Texas. 

Powered by Labrador CMS