Den filippinske journalisten Maria Ressa vant Nobels Fredspris i 2021 for sin innsats for ytringsfrihet. Her er hun avbildet under åpningen av fredsprisutstillingen på Nobels Fredssenter samme år.

Reuters Institute Digital News Report

Maria Ressa om Reuters årlige rapport:  – Som å gi en ladd pistol til autokratiske regjeringer

Nobelprisvinneren hevder at Reuters Institute Digital News Report bidrar til å undergrave frie medier. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nobelprisvinner Maria Ressa hevder at metodikken bak den årlige Reuters Institute Digital News-rapporten kan bli brukt mot journalister, skriver The Guardian.

Til avisa forteller Ressa at metodikken bak rapporten fører til risiko for at frie medier i det globale sør undergraves. Rapporten baserer seg på en YouGov-undersøkelse med over 90.000 deltakere fra 46 land. 

Fredsprisvinneren hevder at Reuters medieforskningsinstitutt ved Universitetet i Oxford (RISJ), som står bak rapporten, publiserer mangelfull forskning som setter journalister og uavhengige medier i fare. 

– Jeg har fremdeles flere tiår med fengsel hengende over meg. At Reuters faktisk gjør dette, til tross for gjentatte advarsler, er ufattelig for meg.

Rangert som minst pålitelig 

I fjor valgte Ressa å trekke seg fra det rådgivende styret til RISJ, nettopp på grunn av bekymring for hvordan den årlige rapporten blir utarbeidet. 

Rapporten inkluderer blant annet en rangering av hvilke medier deltakerne fra de respektive landene anser som mest troverdige. 

Blant de filippinske deltakerne i årets undersøkelse kommer det frem at Rappler – nyhetsnettstedet som Ressa var med på å grunnlegge – er ansett som det minst pålitelige mediet på Filippinene. 

– Offentlige tjenestemenn siterer Reuters-instituttet for å angripe oss. På Filippinene undergraver denne undersøkelsen hva journalistikk er, sier hun til The Guardian. 

Bekymringene handler ikke bare om Filippinene, mener Ressa, for metodikken som gjør rapporten farlig for journalister i hennes hjemland, gir enhver regjering som ønsker å undergrave frie medier muligheten til det. 

– Denne studien er som å gi en ladd pistol til autokratiske regjeringer som prøver å tie uavhengige journalister. 

– Har tatt ytterligere skritt

I sin kritikk peker Ressa også på at rapporten ikke tar hensyn til virkningene av desinformasjonskampanjer i land der regjeringer angriper frie medier. 

Hun mener at rapporten ikke reflekterer over skjevheten blant teknologiske plattformer som har enorm kontroll over distribusjonen av nyheter. 

– Rapporten innrømmer at sosiale medier har tatt over distribusjonen av nyheter, men den er ikke kritisk til skjevhetene som er implisitt i sosiale medier, sier hun. 

I The Guardian-artikkelen beklager direktøren for RISJ, Rasmus Kleis Nielsen, for måten forskningen har blitt feilaktig fremstilt på. Han mener likevel at metodikken i rapporten er robust. 

– Vi har tatt ytterligere skritt i år for å redusere risikoen for misbruk, samtidig som vi fortsetter å operere i tråd med University of Oxfords retningslinjer for akademisk integritet i forskning, som eksplisitt forbyr utelatelse av ubeleilig data fra analyse og publisering, sier Nielsen til The Guardian. 

Powered by Labrador CMS