NJs forhandlingsutvalg har bestått av Ketil Heyerdahl (foran t.v.), forhandlingsleder Bente Sabel, Elin Floberghagen, Stein Larsen, Åsne Haugli (DN), Hege Lyngved Odinsen (VG Nett), Ingunn Nordli (Aller Media), Finn Våga (Stav. Aft.) og Marit Ulriksen (Rana Blad). Foto: Martin Huseby Jensen

Enige om 9827 kroner i snitt

To timer på overtid gikk landsstyret i NJ inn for å gå for skissen fra Riksmeklingsmannen. Lønna øker i snitt med 9827 kroner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Etter å ha sittet i mekling i fjorten timer, hvorav to på overtid, valgte NJs landsstyre å gå for skissen fra meklingsmannen.

Pengekravet fra NJ har vært kjernen i forhandlingene.

NJ brøt forhandlingene med MBL i slutten av april. Da hadde MBL gått med på et generelt lønnstillegg på 1950 kroner i tillegg til en lokal lav- og likelønnspott på 950 kroner per ansatt. NJs opprinnelige krav på 12.746 ble redusert under forhandlingene, men dette førte ikke med seg noen resultat og ledet til brudd.

LES MEKLINGSGRUNNLAGET HER.

– Vi har virkelig forsøkt å finne løsninger, men det var til slutt ikke noen annen mulighet enn å gå til Riksmeklingsmannen, sa NJ-leder Elin Floberghagen til Journalisten.no den gang.

Mot løsning

Før meklingsfristen forklarte meklingsmann Elisabeth Stenwig at partene var for langt fra hverandre til at hun kunne presentere en skisse for partene. Stenwig gjorde det samtidig klart at hun opplevde partenes arbeid med å finne en løsning som konstruktiv.

En time på overtid klarte meklingsmannen å finne det som lignet en mulig løsning på uenighetene mellom NJ og MBL. Det tok ytterligere en time før det endelige resultatet forelå. Det innebærer et snitt på 9827 kroner. Rammen for oppgjøret er på tre prosent.

Floberghagen sier at det vanskelige denne gangen har vært NJs hovedkrav om at journalistene må starte en opphenting av lønnsetterslepet.

- Vi er fornøyde med å ha fått oppgjøret i havn på et akseptabelt nivå, og jeg understreker at det nå skal holdes lokale forhandlinger ut fra bedriftenes økonomi.

Dette er resultatet

Floberghagen forteller at MBL frafalt alle sine krav, samtidig som NJ også frafalt noen av sine tekstkrav.

I bunnen av oppgjøret ligger generelt tillegg på 1950 kroner. Så er det en lav- og likelønnspott på 975 kroner, denne skal fordeles i lokale forhandlinger for å rette opp skjevheter. Så er det et utjevningstillegg som legges på personlige tillegg. Dette får alle og er på 3900 kroner. I tillegg kommer en stigejustering på likelønnssatsene. Det 2000, 2500, 3000 og 3200 kroner avhengig av hvor man ligger på stigen.

Jevnt oppgjør

Forhandlingsleder Bente Sabel smiler bredt etter at landsstyret har gitt forhandlingsutvalget stående applaus.

– Slik dette er blitt er det en jevn fordeling. Slingringsmonnet er hvem som vil få ekstra av lavt- og likelønnspotten. Skjevfordeles denne kan enkeltpersoner få mye ut av denne potten. Så disse vil bli de som får mest. Ellers er det ganske jevnt, i forhold til stigen er det små forskjeller.

Powered by Labrador CMS